Túl durvák a magyar börtönőrök - megjött a figyelmeztetés

Törekedni kell arra, hogy előzetes letartóztatásba csak indokolt és legvégső esetben kerüljenek gyanúsottak, az európai börtönök legtöbbje ugyanis túlzsúfolt, az elhelyezés körülményein pedig a legtöbb esetben javítani kell - közölte az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) csütörtökön közzétett jelentésében.
Szepesi Anita, 2017. április 20. csütörtök, 12:46
Fotó: Reuters

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) a tagországok börtönviszonyairól és fogvatartási gyakorlatáról készített éves jelentésében hangsúlyozta, a börtönök túlzsúfoltsága miatt a fogvatartottak őrzésére olyan alternatív megoldásokat kell találni, mint a házi őrizet, az elektromos nyomkövető, az úti okmányok elvétele vagy akár az óvadék ellenében feltételes szabadlábra helyezés.

A bizottság véleménye szerint ezek az intézkedések a külföldi állampolgárok esetében is alkalmazhatók annak ellenére, hogy esetükben nagyobb a szökés lehetőségének veszélye - írta az MTI.

Sokan lesznek öngyilkosok

Az Európa Tanács az ajánlások indokai között említette, hogy az előzetes letartóztatásban lévők között magasabb az öngyilkosságok száma, mint az elítéltek esetében. Hozzátették, az előzetes letartóztatottak fogvatartási körülményei rendszerint hiányosak, nincsenek összhangban a nemzetközi emberi jogi normákkal.

Az Európa Tanács a börtönök kihasználtságával kapcsolatban megjegyezte, a tanács 47 tagállamához hasonlóan Magyarországon is túlzsúfoltság jellemzi a fogvatartási intézményeket. Az éves kimutatás szerint Macedóniát követően, ahol a fogvatartási intézmények 100 helyére 138 ember jut, a másodlik helyen álló Magyarországon is kritikus a helyzet, ugyanis 100 helyre mintegy 129 rab kerül. Magyarországot a táblázatban Belgium követi 127 rab elhelyezésével, majd Albánia, ahol 100 helyre 119 rab jut. A tagországok börtöneinek átlagos kihasználtsága a jelentés szerint 100 helyből 91 fogvatartottat mutat.

A jelentés szerint az előzetes letartóztatások hossza és gyakorisága Európában jelentős eléréseket mutat. A jogerős ítéletet követő büntetésüket töltő börtönlakók számához viszonyítva 70 és 8 százalék között mozog Európában, az európai átlag 25 százalékos. Ez az arány Magyarországon 28 százalék. A sorban Magyarország előtt 29,3 százalékkal Észak-Írország, mögötte Franciaország helyezkedik el 27,3 százalékkal.

Indokolatlanul erős a magyar fellépés

A jelentés a Magyarországra vonatkozó részben hangsúlyozta: noha a magyar hatóságok jelentős kihívásokkal találták szemben magukat a váratlanul erős bevándorlási hullám miatt, a rá nehezedő nyomás nem mentesíti Magyarországot a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeinek teljesítése alól. A jelentés szerint a magyar fogvatartási intézmények rendfenntartóinak fellépése gyakran indokolatlanul erős a fogvatartottakkal szemben.

A bizottság ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadságuktól megfosztott emberek bármilyen formában történő bántalmazása elfogadhatatlan és büntetést von maga után.

A szakértők sürgették a magyar hatóságokat, hogy minél hamarabb tegyenek meg minden szükséges lépést annak biztosítása érdekében, hogy a külföldi fogvatartottak ellen elkövetett minden erőszakos fellépés ügyében alapos és független vizsgálatot végezzenek.

Ellenőrzések lesznek

Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a migrációs hullámmal érkezett, több esetben kisgyermekes anyáknak és felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúaknak rossz körülmények között kellett napokig várakozniuk kijárási lehetőség és alapvető higiéniai feltételek megléte nélkül. A bizottság ezért arra kérte a magyar hatóságokat, hogy arra alkalmatlan helységeket ne használjanak ilyen célra, különösen a családok, gyerekek és kiskorúak esetében, a rossz állapotú központokat pedig újítsák fel.

A szervezet szakértői bizottsága jelentésében arról tájékoztatott, hogy jövőre további rendszeres ellenőrzéseket terveznek számos országban, többek között Magyarországon is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.04.21 14:04

Ejrópa "fejlett nyugati" fele egyszerű nagyszerű megoldást talált - a legdemokratikusabb ámerikát követve - a börtönök túlzsúfoltságának és a börtönőrök "brutalitásának" csökkentésére!
A bűnözőket őrizetbe vétel helyett "letartóztatáskor" egyszerűen agyonlövik!

Így azután igazsága vagyon az EP igggen-igggen mélyen tisztelt liberálbolsevik csicskáinak - a halálbüntetésről fölösleges beszélni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.04.21 12:57

Én nem bántanám a börtönőröket: nagyon stresszes munkát végeznek nehéz körülmények között, életük és testi épségük állandóan veszélyben van, nem csoda, ha néha odacsapnak: nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ha a rabok félnek tőlük. A fogvatartottakat nem sajnálni kell, hanem azt kell mondani nekik:"Nem tetszik valami? Tetszettek volna nem bekerülni!"

Szinte Hawaii, ami nálunk van az afrikai, ázsiai vagy dél-amerikai börtönökhöz képest...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2017.04.21 12:53

@pastorius: "azért az is érdekes adalék, hogy miközben csökkent a büncselekmények száma, a börtönlakók száma meredek emelkedett
aki tudja a megoldást,"

Azert kicsit tobismeretlenes az egyenlet!
- Menyi a felderitesi rata?
- Menyit valtozot az elzaras idotartama?

@pastorius: "(ugye, ha t9djuk, hogy csökkent (de lehetne "nőtt" is, a mondandómmal kapcsolatban mindegy is) az elkövetők száma, akkor ezeket az elkövetőket ismerjük, nem maradtak rejtve...azaz nem az a megoldás, hogy most többen ülnek ezért...hiszen, ha ismerjük őket, bíróságra is kerültek....a kérdés mégis, akkor miért vannak többen harmadával a börtönökben? mégis mitől olyan zsúfoltak a börtönök?"

Az a problema hogy nem masnak vannak szovegertesi problemai hannem te szenvedsz fogalomzavarba (szerintem szandekosan)

buncselekmenyek szama != elkovetok szamaval
1. ugye mert egy elkoveteo akar tobb buncselekmenyt is elkovethet
2. mert 1 buncselekeny regisztralodik meg nem biztos az 1 elkoveto
3. mert regisztralt buncslekmenyek vizsgalat alat akar imeretlen elkovetovel is statisztikai adat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.21 12:39

@pastorius: "azt kéne tisztázni, mi a fogház-börtön-fegyházbüntetés célja.."

Nem, először azt kéne tisztázni, hogy gyilkosokat, terroristákat miért nem lehet felakasztani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.04.21 11:40

@pastorius: persze még alapvetően a témához tartozik, hogy azt kéne tisztázni, mi a fogház-börtön-fegyházbüntetés célja..persze nem középkori szemmel és szellemiséggel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html