Túl kicsi Debrecen a kínaiaknak?

Egyelőre nem jönnek a kínai befektetők Debrecenbe - írta a Hajdú-bihari Napló.
MTI-Eco, 2012. június 27. szerda, 09:23
Fotó: Napi.hu

Az idei év első felében tíz, a második felében újabb tíz kínai belső-mongóliai cégnek kellett volna betelepülni Debrecen ipari parkjaiba, illetve a repülőtér környezetébe az elmúlt év őszén aláírt együttműködési megállapodás szerint, a befektetők azonban nem jönnek - írta szerdán a Hajdú-bihari Napló.

A lap szerint így túlzóak voltak azok a nyilatkozatok, amelyek szerint három év alatt akár tízezer, jellemzően magas hozzáadott értéket előállító új munkahelyet is teremthetnek az ázsiai befektetők Debrecenben.

Herdon István, a Xanga cégcsoport ügyvezetője szerint "hiába szentesítették kormányfői szinten a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatokat, és hiába kapott szabad utat a politikától a Debrecen-Belső-Mongólia együttműködés, a tárgyalások során felszínre jöttek mindazok a problémák, amelyek legalábbis megnehezítik az együttműködés gyakorlati megvalósítását".

Kínából pénzügyi befektető érkezése azért sem várható, mert számukra a magyarországi átlagos projektméret nem méret. Egy Malév- vagy egy MÁV-fejlesztés esetleg elgondolkodtatja őket, de a debreceni befektetési lehetőségek ehhez túl kicsik - mondta el Herdon István a Hajdú-bihari Naplónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK