Túl olcsó dinnye miatt aggódnak a termelők

A kiegyensúlyozott dinnyepiac feltételeinek megteremtéséről egyeztetnek a hazai dinnyetermelők és a multinacionális áruházláncok pénteken a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM), az egyeztetést a dél-békési dinnyetermelők kezdeményezték – közölte Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke, országgyűlési képviselő.
MTI, 2012. július 5. csütörtök, 19:35
Fotó: Napi.hu

A megbeszélésen részt vesz Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is. Simonka György elmondta: céljuk, hogy fokozott ellenőrzésekkel kiszorítsák a nem regisztrált kereskedőket a dinnyepiacról, és egyezséget kössenek az áruházláncokkal arról, hogy részesítsék előnyben az itthon termelt görög- és sárgadinnyét. Szeretnék elérni azt is, hogy az akciós árak egy közösen elfogadott limit alá ne menjenek, hasonlóan a 2011. évi szezonhoz.

A dinnye szedése a múlt hét végén kezdődött, a termelők számára kedvező feltételek mellett, kilogrammonként 90-100 forintért tudták a friss gyümölcsöt értékesíteni. A hét közepén váratlanul 30-40 százalékkal csökkent a felvásárlási ár - tette hozzá Simonka György, felhívva a figyelmet arra, hogy a dinnye árát az illegálisan kereskedők szorítják le. Megjelennek egy-egy teherautóval a dinnyeföldek mellett, és tömegesen, minőségtől függetlenül vásárolják fel a termést, összekuszálják a piacot, rontják a hazai dinnye hírét itthon és külföldön - mutatott rá az elnök.

A dinnyefelvásárlással Magyarországon 2011-től saját telephellyel rendelkező kereskedő foglalkozhat, kötelezően osztályozva és csomagolva kell kivinnie a dinnyét piacra, alkalmaznia a HACCP minőségbiztosítási rendszert - jegyezte meg a dinnyeszövetség elnöke. Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentős segítséget nyújtott a hazai termék népszerűsítésében, a jogi szabályozással a dinnyetermelés és -kereskedelem kevésbé volt "zavaros", és a multikkal között áregyezség segítette a felvásárlást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

francois, 2012.07.05 20:34

Most akkor ki aggódik, a termelők vagy az országgyűlési képviselő?
Nesze neked szabadpiac! Kicsit furcsának találom, ha a dinnyetermelők és az áruházláncok egyeztetnek az árról, az nem a piac befolyásolása (a multikkal elfogadott árlimit, éregyezség). Ha ez mondjuk a férfi alsónadrágoknál történik meg, azt már bünteti a versenyhivatal! A dinnye az valamilyen különleges áru, aminek a kereskedését ezek szerint külön szabályozzák. Az almát, körtét, barackot, stb. ki lehet vinni a piacra és ott árulni, de a dinnye esetében mindenfajta előírást kell betartani. Nem is olyan rég falun nem lehetett dinnyét kapni (szerintem ez a falvak többségében most is így van). Megjelent egy dinnyés teherautó, jó hangosan kiabálták hogy "dinnyét", és aki akart, vehetett. Meglékelték, megkóstoltuk, akár félbe is vágták, így nem vettünk zsákbamacskát. Szerintem még blokkot is adtak róla.
Jól hangzik az is, hogy "összekuszálják" a piacot, meg hogy "rontják a hazai dinnye hírét". Szerintem, ha a termelőnek van szerződésen felüli eladó dinnyéje, azt annak adja el, aki megfelelő áron megveszi. Persze, erről legyen számla meg ami még kell. Hogy ez a dinnyeföld mellet történik, ahol teherautóra is rakják a dinnyét, ez meg logikus. A dinnye magától nem megy! (ez akár lart pour lart idézet is lehetne) :) Gondolom, a teherautóval rögtön viszik is árusítani a dinnyét, nem pedig a központi telepre, onnan egy áruházlánc központi elosztójába, majd onnan jó esetben a boltokba.
A cikkben idézett, 2011-től bevezetett új rendszer biztosan ad munkát jó néhány embernek (bürokrácia, ellenőrzés, csomagolás, osztályozás, átrakás, stb.), meg gondolom kerül is valamibe, aminek az árát meg természetesen nem terhelik rá a vevőkre, mert ez nem szokás.
Egyébként az nem lehet, hogy a hirtelen 30-40% áresés nem a dömping miatt van? A nagy meleg miatt hirtelen egyszerre érik be a termés, így a kereslet-kínálat törvénye alapján esni szoktak az árak. Csak most nem 1 hét, hanem 1-2 nap alatt. Egyébként pedig mindenkinek jó étvágyat a finom dinnyéhez kívánok :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html