Túl sikeres a megszorítás - indul a költekezés?

Túl sikeres lett a költségvetési megszorítás - ezt tükrözi vissza a kormány által pénteken beterjesztett 2007-es költségvetési törvény módosítása. Fontos változás, hogy megszűnik a pozitív elsődleges egyenleg követelménye.
Papp Zsolt, 2007. október 15. hétfő, 08:55
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A kormány hetek óta bőkezűen osztogatja a költségvetési többletbevételeket. Az idei adó- és járulékbevételek a megszorítások következtében kétszázmilliárd forinttal haladhatják meg a tervezettet, az államháztartás hiánya pedig az eredetileg tervezettnél kisebb, 1519 milliárd forint lesz az év végén. A kabinet az előző hónapban százmilliárd forint soron kívüli elköltéséről döntött, ebből hatvanmilliárdot tesz ki a MÁV konszolidációja.

Pichler Ferenc, a pénzügyi tárca sajtófőnöke lapunknak a múlt héten azzal magyarázta a döntéseket, hogy a kormány nem akar olyan pénzügyi problémákat felhalmozni, amelyek később hiánnyal fenyegetnek, ezért inkább most lép; összességében pedig a kormány nem kezd költekezésbe.

Ennek ellenére nyújtotta be pénteken a kormány a 2007-es költségvetés módosítását, ami részben rácáfol a sajtófőnök szavaira.

Ebben az egészségbiztosítási alap várható járulékbevételeit 24,4 milliárd forinttal, 1066 milliárd forintra emelik, s ezt a bevételi többletet - amely gyakorlatilag már be is folyt a tb-alapokba - visszaosztják az egészségügynek. Az Országos Mentőszolgálat támogatása kétmilliárddal, 20,8 milliárd forintra emelkedik, míg kórházi többletfinanszírozásra 13 milliárd forintot fordítanak. A maradék összeg méltányossági gyógyszer- és kötszerkiadásokra megy, míg 500 millió forintot tartalékba helyeznek. A módosításokkal nem változik a tb-alapok tervezett hiánya, vagyis 27 milliárd forint lesz az év végén.

A költségvetési alrendszerben ötmilliárd forinttal, 45 milliárdra csökkentik a központi egyensúlyi tartalékot. Az ötmilliárdot az egyházi tulajdonú közoktatási intézmények kapják meg pluszforrásként.

Rendkívül rossz üzenete van annak a módosításnak, amely eltörölné a 2009-re és 2010-re előírt pozitív elsődleges egyenleg követelményét. Az idei költségvetési törvény kimondja, hogy az eredményszemléletben, kamatkiadások nélküli számított - elsődleges - államháztartási egyenleg 2008-ban nulla, 2009-ben plusz 0,9, 2010-ben pedig egy százalék kell legyen. A jövő évre teljesíti ezt a követelményt a 2008-as költségvetés, ám a 2009-2010-es korlátokat most eltörölné a kormány azzal a megjegyzéssel, hogy az új szabályokat az ötpárti egyeztetés alatt álló új közpénzügyi törvény szabályozza - ha megszületik.

HOZZÁSZÓLÁSOK