Amikor 2015-ben elindították a lakossági állampapír-állomány dinamikus építését, akkor kiemelt kamatot és jutalékot adtak a forgalmazóknak és a vásárlóknak. Az éves állománybővülés 30-40 százalékos volt, ami nem lassult le, ezért most már az államadósság egynegyede lakossági állampapírokból áll - idéz az MTI.

Kiemelte, hogy jelenleg nincs szükség ilyen mértékű növekedésre, mert az adósság most már "több lábon áll". Kialakult egy olyan állampapír-piac, amely nem jelent versenyhátrányt az országnak. Így jobban lehet fókuszálni a minőségi javulásra, hogy hosszabb lejáratú állampapírokat vásároljon a lakosság, illetve csökkenjenek az adófizetők terhei.

A jutalékot nem a lakossági vásárló kapja, hanem a forgalmazó intézet, a jutalék csökkentésével a költségvetés terhei is mérséklődnek.

Barcza György megjegyezte: az elmúlt két hónap statisztikájából azt látják, hogy a hosszabb - 2 éves vagy az inflációt követő 3 és 5 éves - lakossági állampapírok állománya növekszik, míg a rövidebb futamidejű, fél éves és egyéves lakossági állampapírok állománya stagnál.