Túl sokat dolgoznak a magyar netezők

Saját megítélésük szerint honfitársaink 41 százaléka túl sokat dolgozik, 66 százalék pedig úgy érzi, hogy az alkalmazotti lojalitást a munkaadók ma kevésbé értékelik, mint a korábbi években - derül ki az ACNielsen által a rendszeres internethasználók körében végzett nemzetközi kutatásból.
NAPI Online, 2006. április 6. csütörtök, 16:37
Fotó:

Magyarországon a többség (53 százalék) úgy gondolja, hogy éppen megfelelő ideig dolgozik. A kelleténél kevesebbet 1 százalék szerint, míg további 5 százalék nem tudja megítélni.
A vizsgált 20 európai ország 33 százalékos átlagához képest több (41 százalék) magyar véli, hogy túl sokat dolgozik. A 42 országban, összesen 23 500 Internet-használó körében tavaly novemberben végzett felmérés eredményeként a magyarok ezen kérdésnél a legszélsőségesebben vélekedők közé tartoznak. A munkával töltött túl sok idővel a magyar a 8. legmagasabb mutató. Chile az éllovas 57 százalékkal, utána következik az európai listavezető Görögország 53, majd Szingapúr, Tajvan, Argentína és Csehország.

Derűlátóak a magyarok abból a szempontból, hogy minden második megkérdezett biztosnak érzi a munkahelyét. A többiek fele-fele arányban tartják bizonytalannak az állásukat, illetve nem tudják megítélni a helyzetüket. Ennél optimistábban csak a skandináv országokban, Törökországban és Ausztriában nyilatkoztak. Ugyanakkor ebből a szempontból leginkább borúlátóak a görögök, csehek és lengyelek.

Elveszítette-e valaki munkahelyét az ön családjában az elmúlt évben? Európában átlagosan minden negyedik megkérdezett szembesült a problémával.
Magyarországon ennél valamivel magasabb (29 százalék) az arány. Ennél rosszabb a mutató Portugáliában, Németországban, Lengyelországban és Törökországban. Legjobb a helyzet két skandináv országban: Norvégiában és még inkább Finnországban. Egy év alatt világszerte a megkérdezettek 8 százaléka veszítette el munkahelyét, és további 17 százalékuk valamelyik közeli családtagja járt így.

Arra a kérdésre, hogy "Ön szerint országa kormánya eleget tesz a munkahelyteremtés érdekében?", az európaiak átlag háromnegyede nemmel válaszolt. Csak 12 százalék mondott igent, míg a többiek nem tudják megítélni. Ehhez képest Magyarországon kedvezőbb a megítélés: ugyanis 66 százalék a nem, 13 az "igen" és 21 százalék a "nem tudom" aránya.

Szintén fontos trend, hogy világszerte a megkérdezettek 58 százaléka szerint a vállalatok kevésbé értékelik a munkavállalók lojalitását, mint korábban. Ez leginkább Észak-Amerikára jellemző (70 százalék), majd Latin-Amerikára, Ázsia-Óceániára, és csak utána következik Európa. Magyarországon az európai 58 százalékos átlaghoz képest többen (65 százalék) véli úgy, hogy a vállalatok a korábbinál kevésbé értékelik a munkavállalók lojalitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK