Túl sokat keresnek az egyetemi tanárok?

Bérmaximum bevezetését rendelte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanárainál az Emmi oktatásért felelős államtitkára. Utasította az egyetem rektorát, hogy az európai uniós projektekkel együtt sem lehet több a pénze a tanároknak, mint a minisztériumban osztályvezetői posztokon - írta a 24.hu.
Domokos László, 2017. május 10. szerda, 09:43
Fotó: Napi.hu

Palkovics László a közelmúltban levélben közölte a BME rektorával az európai uniós projekteknél alkalmazandó kötelező bérszámítási módot - tudta meg a portál.

Az indoklás szerint érvényesülnie kell az egyenlő munkáért járó értékarányos, lehetőség szerint egyenlő juttatás követelményének. A bérmaximumok érvényesítése az intézményvezetők személyes felelőssége. Az államtitkár utasítása szerint ezért módosítani kell minden olyan uniós projekt tervezetét, amelyiknél még nem kötötték meg a támogatási szerződéseket, de amennyiben ez nem veszélyezteti a projektek végrehajtását, érvényesíteni kell ott is, ahol már létrejött a szerződés.

Így a projektmenedzserek, pénzügyi és szakmai vezetők legfeljebb a minisztériumi főosztályvezetők 747 ezres, az alprojektvezetők pedig az osztályvezetők 586 ezres fizetését kaphatják.

Ez legalábbis érdekes viszonyban áll az informatikusok piacán manapság jellemző bérszinttel. A friss felmérések szerint ugyanis a tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztők minimum havi bruttó 550 ezer és maximum 750 ezer forintot kereshetnek meg. A legtöbbször előforduló bér pedig a toborzók tapasztalata szerint a 700 ezer forint. A senior és a vezetőfejlesztők jellemző havi fizetése is közelebb került a milliós határhoz, míg a maximuma 1,1 millió forint. A vezetőfejlesztők viszont tipikusan az 1,2 millió, maximum 1,45 millió forintot kapnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK