BUX
38831

Túloz az MNB inflációs prognózisa?

A Napi Gazdaság által megszólaltatott szakértők szerint enyhén túlzó az MNB inflációs pályája, de a kockázatok megvalósulása esetén ez egyáltalán nem kizárt Simor András szerint sem. A további kamatvágás alapfeltétele, hogy a kormány előálljon egy hiteles költségvetéssel - ebben az esetben jövő év elején vághat a jegybank.

Ádám János, 2010. augusztus 23. hétfő, 17:34

A hétfői kamatdöntés és az új jegybanki előrejelzés kapcsán a lapunk által megkérdezett elemzők túlzónak tartják az MNB inflációs prognózisát.

Samu János, a Concorde elemzője szerint akkor képzelhető el komolyabb drágulás, ha világszerte markánsan nőni kezdenek a nyersanyagárak, vagy a nagyobb gazdaságok stimuláló intézkedéseket hoznak, de a szakértő szerint ezek nem túl valószínűek.

Az élelmiszerek drágulása ugyan emeli az idei kilátásokat, ám ez jövőre bázishatásként csökkentheti az inflációt - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Simor András is úgy fogalmazott: személy szerint
nem ért egyet az előjelezéssel, de ha a kockázatok megvalósulnak, akkor elképzelhető egy ilyen inflációs pálya.

Komoly kérdést vet fel az is, hogy az esetlegesen megemelkedő infláció miként hathat a hazai fogyasztásra.

Samu szerint egy egyszázalékkal magasabb pálya csak tomptíva, néhánytized százalék erejéig vetheti csak vissza a fogyasztást, ám amint ez jelentkezik a kamatokban, akkor az a magasabb törlesztőrészletek miatt már komolyabb hatással lehet.

A kamatpályát illetően egyik szakértő sem vár az alapesetben változtatást - a további enyhítés alapfeltétele, hogy a kormány bemutasson egy hiteles, a 3 százalékos deficitcéllal összeegyeztethető 2011-es költségvetést.

Ennek hatására erősödhet a forint, javulhat az ország iránti bizalom, ami pár hónap elteltével akár megengedheti az irányadó ráta csökkentését is.