Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaság állítólag virágzik, de az egészségügy pusztul - ezt mondta a tüntetésen Dr. Soós Adrianna, a 2011-ben alakult FESZ elnöke. A szakszervezet felmérése szerint az egészségügyi dolgozók 96 százaléka elégedetlen a béremeléssel, hiába mond mást a kormányzati propaganda - olvasható a portál tudósításában.

Soós szerint csak a dolgozók 30 százaléka, az orvosok és a diplomás ápolók kaptak nagy béremelést, a többi dolgozó nagy részének továbbra is nettó 120 ezer forint az alapbére. A kórházakat üzemeltetők, karbantartók, sofőrök, étkeztetésben dolgozók közül pedig sokan már 10 éve nem kaptak béremelést.

A munkaerőhiány miatt óriási a nyomás, az előírt maximum heti 72 órának akár a dupláját is le kell dolgozni, mégis csak másod- vagy harmadállás vállalásával képesek eltartani a családjaikat az egészségügyesek - hangzott el a tüntetésen.

A felszólalók szerint az egész egészségügyi rendszer állapota folyamatosan romlik, alapberendezésekre nincs pénz, túl sokat kell használni a műszereket, ezért azok hamar tönkre mennek, sokszor már nincs pénze egy-egy osztálynak vécépapírra vagy gumikesztyűre.

A megszólalók szerint mindezek ellenére egyebek mellett azért demonstrálnak ilyen kevesen, mert félnek a kórházakban uralkodó "hűbéri rendszer" miatt.

Reagált az EMMI

Politikai kampányakció a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) által szervezett szombati tüntetés - írta lapunknak a demonstrációra válaszul az Ember Erőforrás Minisztérium. A közlemény szerint a FESZ más egészségügyi szakszervezetekkel ellentétben eddig nem is volt hajlandó részt venni a kormánnyal folytatott tárgyalásokon.

A EMMI közlemény szerint az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2019 között összesen 65 százalékkal emelkedik. A szakorvosok bére az elmúlt két évben 207 ezer forinttal nőtt. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, és a kormány célja, hogy a béremeléseket folytassa.

Állításuk szerint egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ végzettségű, E7 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete 2010-ben 172 228 forint volt, ma 342 582 forint. Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű, F2 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete a 2010-es 199 805 forinthoz képest ma 382 354 forintot keres. Egy 4-6 éves munkaviszonnyal rendelkező, középfokú szakmai végzettségű, C2 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete a 2010-es 144 219 forinthoz képest mára 250 293 forintra emelkedett. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, középfokú szakmai végzettségű, C7 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete 2010-ben 148 352 forint volt, ma 261 253 forint.

Képünk illusztráció, MTI Fotó/Balogh Zoltán