A Magyar Közlönyben megjelent rendelet hatályon kívül helyezi azt a 2016-os jogszabályt, amely meghatározta az ország három kiemelt turisztikai térségét. Ezek a következők voltak: a Balaton-, a Sopron-Fertő- valamint a 
Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség.

Az új rendelet az előbbi három térséget további nyolccal egészíti ki és mellőzi a kiemelt jelzőt. Ezek a következők: Bük-Sárvár-, Mátra-Bükk-, Gyula és térsége-, Győr-Pannonhalma-, Szeged és térsége-, Pécs-Villány-, Debrecen és térsége (ide tartozik a Tisza tó és a Hortobágy is), valamint Budapest környéke turisztikai térség. Utóbbi érdekessége, hogy ebbe tartozik a miniszterelnök szűkebb pátriája, Felcsút és Alcsútdoboz is, de elér Gödöllőig és Velencéig.

A kiemelt állami turisztikai beruházások a Sopron-Fertő turisztikai térségben a következők: a Fertő-tavi vízitelep fejlesztése, a Lővérek program nemzeti konferencia központ, a Fertődi Esterházy kastélyegyüttes és ahhoz kapcsolódó területek, a Nagycenki Széchenyi kastélyegyüttes és ahhoz kapcsolódó területek, valamint a Fertőrákosi Püspöki Palota.

A kiemelt állami turisztikai beruházások a Balaton turisztikai térség területén: a csopaki Ranolder-villa, a keszthelyi Festetics-kastélyegyüttes és parkja, az Amazon Szálló, lóváltó és lakóház épületegyüttese, továbbá a szántódi Majorsági épületegyüttes.