Bár a koronavírus-járvány miatt főleg a budapesti turizmus omlott össze, ennek ellenére az Orbán-kormány egy fillérrel sem támogatja a budapesti szálláshelyeket a Kisfaludy-programon keresztül, míg a vidéki szálláshelyekre valósággal öntik a pénzt - olvasható a portálon.

Budapesten számos kisebb panzió is működik, amelyek ugyanúgy bajba kerültek a koronavírus-járvány miatt, viszont vidéki társaikkal ellentétben nem pályázhatnak állami forrásokra.

A felhívásban nem indokolják, hogy a budapestiek miért nem kaphatnak támogatást. Az ugyanis aligha feltételezhető, hogy a budapesti szálláshelyek mindegyike annyira remek állapotban van, hogy nem szorulnak rá a felújításra, és az sem valószínű, hogy a szálláshelyeket működtető kisvállalkozók annyira stabil anyagi helyzetben lennének, hogy meg sem kottyan nekik, hogy március óta elfogytak a vendégek - írja az mfor.

Az ugyanakkor hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Kisfaludy-pályázatokat eredetileg a vidéki szálláshelyekre találták ki. Normál esetben egy vidéki szálláshely profitabilitása és a fenntarthatósága sokkal gyengébb, mint egy budapestié. A korábbi Kisfaludy-pályázatokat is kizárólag vidéki szállodák, panziók nyerték meg, például a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Hunguest Hotels Zrt. 17,7 milliárd forintot kapott, míg Tiborcz István ügyvédjének veszteséges pécsi panziója 5,6 millió forintot.

Szintén nem pályázhatnak a budapesti idegenvezetők az MTÜ által az idegenvezetők megsegítésére kiírt pályázatára.