Teljes összeomlás várhat a turizmusra

Állami segítséget remélnek a szakmai szervezetek a Covid-19 miatt életbe léptetett újabb utazási korlátozások miatt. A szállodák és a vendéglátósok szerint gyakorlatilag kilátástalan a helyzet, mindent be kell szinte zárni.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 2. szerda, 07:53
Fotó: Napi.hu

Ma Magyarországon valamivel több mint ezer regisztrált utazási iroda van, de aktívan kevesebb foglalkozik utazásszervezéssel és - közvetítéssel. A Magyar Beutaztatók Szövetségéhez például húsz iroda tartozik. Lázár Judit, a szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondja, eddig abban reménykedtek, hogy ősszel lesznek szervezett utak, jönnek kisebb csoportok, de mára teljesen kilátástalan lett a helyzet.

A portál szerint külföldi partnereiket eddig arról győzködték, hogy Magyarország biztonságos, jöjjenek nyugodtan, itt nem lesznek fertőzöttek. "Terveztek, értékesítettek, és most hirtelen, egyik napról a másikra azt mondjuk nekik, hogy mégsem jöhetnek" - hangsúlyozza, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pénteki bejelentése óta a határzárról sorra mondják le a külföldi partnerek a magyarországi utakat, köszönik, de ilyen bizonytalanságba nem tudják ide küldeni a turistákat.

A szakmában dolgozók korábban még abban bíztak, hogy mire a karácsonyi vásárok nyitnak, rendeződik a helyzet. Lázár Judit szerint erre csekély az esély, a külföldi utazási irodák ugyanis nem bíznak meg Magyarországban, mert ha augusztus 28-án kiderült, hogy szeptember 1-jétől nem lehet belépni az országba, akkor félő, hogy ez máskor is megismétlődik.

A beutaztatók szövetsége is úgy kalkulál, hogy az irodák minimális létszámmal fognak működni, és a szakképzett munkaerő odalesz. Az elnök szerint mindössze egy-két szálloda marad majd nyitva Budapesten, a többi be fog zárni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sulykaponka, 2020.09.02 12:42

a 400 Ft-os EUR majd rendbehozza
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sikitamiki, 2020.09.02 11:28

Mészárosék évek óta a turizmusban terjeszkednek. A hülye is láthatja, hogy ha kivéreznek az itthoni szereplők akkor A) kevesebb vetélytársuk lesz a piacon B) áron alul vehetnek át szállodákat, és csak ki kell várni mig 1-2 év múlva felpattan a turizmus megint
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html