Nem túlzás: gyakorlatilag megszűnt a turizmus áprilisban

A koronavírus lenullázta a magyarországi turizmust áprilisban, az országban 3 ezer külföldi turista lézengett szemben az egy évvel korábbi 491 ezerrel - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból.
Szász Péter, 2020. június 5. péntek, 09:00
Fotó: MTI Fotó / Bruzák Noémi

A péntek reggel publikált adatok alapján a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 99 százalékkal visszaesett áprilisban. A szálláshelyekre érkezett 3 ezer vendég 17 ezer vendégéjszakát töltött el. Mindegyik szállástípust és régiót elenyésző forgalom jellemezte. A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év áprilisi értékének az 1 százalékát sem érte el.

A belföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 95 százalékkal csökkent. A vendégszám 18 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 52 ezer volt. A vendégéjszakák közel felét panzióban töltötték el, így ebben a szállástípusban az átlagosnál kisebb, 81 százalékos volt a visszaesés.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 97 százalékkal (1 milliárd forintra) esett vissza.

Áprilisban 1297 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a szálláshelyek felében nem volt vendégforgalom.

KSH

Első négy hónap

Január és április között a kereskedelmi szálláshelyek 43 százalékkal kevesebb, összesen 4,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 44, a belföldi vendégek 42 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 2,1 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállások összes bruttó árbevétele folyó áron 39 százalékkal csökkent, és 83 milliárd forintot tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK