Főleg a külföldiek hajtották a turizmust februárban

2019. februárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Szász Péter, 2019. április 10. szerda, 09:02
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A külföldi vendégek száma 4,7, a vendégéjszakák száma 3,3 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 327 ezer vendég összesen 803 ezer vendégéjszakát töltött el.

A vendégéjszakák száma a februárban legkisebb forgalmat lebonyolító üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A külföldiek a vendégéjszakák közel héttizedét a Budapest-Közép-Duna-vidék régióban töltötték, 5,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 0,9 százalékkal magasabb volt, megközelítette a 369 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,6 százalékkal több az egy évvel ezelőttihez képest (789 ezer). A belföldivendég-éjszakák száma a panziókban, üdülőházakban és kempingekben emelkedett, a szállodákban és a közösségi szálláshelyeken csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 50,8 százalék volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 7 százalékkal (28 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 5,7 százalékkal (14 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 16 százalékkal többet, összességében 1,2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az első két hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 0,7 százalékkal több, összesen 3,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 1,1 százalékkal (1,6 millió), a belföldi vendégek 0,2 százalékkal (1,5 millió) több vendégéjszakát töltöttek el. A szállodák szobakihasználtsága 0,4 százalékponttal, 47,3 százalékra csökkent. Folyó áron 8,2 százalékkal több, 57 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK