Egyik este még Orbánnak tapsoltak, aztán sorban kirúgták őket

Nem csak a központi közigazgatásban kezdtek tömeges létszámleépítésbe, hanem más állami fenntartású szervezeteknél is. A Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) és a hozzá tartozó szervezeteknél bár korábban szó volt elbocsátásokról, arról nem, hogy egy héttel azután kezdik el egyesével behívni az embereket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a Turizmus Summit nevű eseményen, amelyre a teljes állományt kiterelték a Művészetek Palotájába.
Szabó Dániel, 2018. november 26. hétfő, 16:04
Fotó: MTI Fotó - Máthé Zoltán

"A turizmus mára a GDP valamivel több mint 10 százalékát adja, 400 ezer embernek ad munkát. A tavalyi év minden idők legjobb éve volt a turizmusban, és az idei is hasonló vagy nagyobb sikerekkel kecsegtet" - mondta beszédében Orbán Viktor kormányfő október 16-án a Művészetek Palotájában a Turizmus Summit 2018 konferencián.

Az esemény kiemelten fontos az állami turisztikai szervezeteknél: a Napi.hu információi szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint az onnan kiszervezett kisebb vállalkozások dolgozóinak is kötelező volt elmenni a rendezvényre, ahol meg kellett hallgatniuk a miniszterelnököt. Részt vehettek egy vacsorán, valamint ajándékba még Kovács Ákos legújabb cd-jét is megkapták a munkatársak.

Úgy tudjuk, hogy bár arról október elején virágnyelven már hallani lehetett a vezetőségtől, hogy leépítésre számíthatnak az állami turisztikai szerveknél, azt kevesen gondolták volna, hogy a sikerek laudációja után egy héttel már kinyílik a hr-iroda ajtaja, hogy aztán az oda behívott dolgozókat sorban tájékoztassák az elbocsátásukról.

Gyorsan elküldték őket

A Napi.hu értesülései szerint házon belül olyan pletykák terjedtek, hogy főleg a próbaidős dolgozóktól válnak meg, aztán mégsem így lett. A legnagyobb számban már évek óta az ügynökségnél lévő embereket küldtek el.

Arányaiban a munkaerő 20-30 százalékát bocsátották el a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-től, valamint a szintén az MTÜ-höz tartozó Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től. A központi szervezetnél pedig a munkavállalók 15 százalékos létszámleépítést említettek, de az Optenből megismerhető létszámadatok alapján júniusban még 237 alkalmazottjuk volt, és ez a szám mostanra 174 főre esett.

A drasztikus számnál valószínűleg kisebb lehet a tényleges mérték, mert az idén nyáron az MTÜ-ből kiszervezték az embereket a fejlesztőcégekbe. Viszont éppen ezért is meglepő, hogy az átalakítás után - amely sokaknál fizetésemeléssel is járt - néhány hónappal később sorban kirúgták a dolgozókat az új állomásukról. Úgy tudjuk, hogy részben a bizonytalanság miatt sokan maguktól is felálltak.

A fejlesztő cégeket is utolérték

A Kisfaludy2030 esetében néhányakat visszahelyeztek az MTÜ-höz: összesen 19 ember járt így, 25 maradt a társaságban. Információink szerint 11-14 dolgozót kértek távozásra, állítólag ketten maguktól mondtak fel. Emellett a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökségnél is többeket elküldtek, megszűnt a bormarketinggel foglalkozó részleg, ahogy a digitális osztályon is szinte mindenki felállt. Lényegében csak a divatmarketing területén nem történt létszámváltozás.

Az érintetteknek azt mondták, hogy a csökkent feladatszám miatt döntöttek az áramvonalasításról, akinek mennie kell, annak "nem találták meg a helyét az új struktúrában". Tudomásunk szerint mindenkivel közös megegyezéssel szakítottak.

Érdekesség, hogy a turizmus a kormány retorikájában kiemelt helyen szerepel, valamint az októberi Turizmus Summit eseményen bemutatták az ország új arculatát is, a "Magyarország a csodák soha ki nem apadó forrása" szlogennel fémjelzett új országmárkát. Ezt egy kutatásnak is támogatnia kellett volna, ezt azonban indoklás nélkül visszavonta a kiíró Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a turisztikai ügynökség, így nem készül el a 323 millió forint értékű felmérés a gyógyturizmusról, az utazás-szervezésről és a szállásokról.

Az ügyben természetesen megkerestük az MTÜ-t is, hogy pontos adatokat kapjunk a leépítésről és az átcsoportosításokról, azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre, bár az elmúlt két hétben többször is kerestük és kértük őket erre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.11.27 19:22

@europeer: Hát igen az élet csupa orális szex. Aki nem nyal az szopni fog. De most az is aki nyalt. Mégis csak egy olyan társadalom kellene ahol a tudás és a tehetség számít nem ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.27 19:07

Majd keresnek másik segget amit nyalhatnak. A versenyszféra is tele van ilyen gerinctelen alakokkal, és szeretik is őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.27 16:23

tovabbra is azt mondom, aki allami cegnek dolgozik, vagy az allam alkalmazottja az kollaborans. tudni kell mikor kell felallni, gerincre van szukseg hozza. egyik tapsikalot sem sajnalom, aki eddig kibirta ott, az mar csak a kontraszelektalt zacc volt, akikert nem kar. remelem ostorral is megcsapkodtak oket, amikor felvonultattak oket a felcsuti ramszesz elott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.11.27 09:08

2 féle libsibolsi van:
-az egyik akkor őrjöng ha az állam alkalmazottakat vesz fel
-a másik akkor ha elküldik őket.
:D

Elmebetegek vagytok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.11.27 07:21

""Magyarország a csodák soha ki nem apadó forrása"
ez narancsnyelvre fordítva :
Magyarország a LOPÁS soha ki nem apadó forrása
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html