Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a kormány és szakma szerint is alacsony a vidéki szállodák jövedelmezősége, ez nem minden hotelre igaz. Például a hazai hotelbiznisz új sztárjának, Szepesi Richárdnak a tulajdonában lévő két luxusszálloda, a felsőtárkányi Varázslatos Bambara hotel és az egerszalóki Mesés Shiraz hotel is rekord közeli árbevételt és nyereséget könyvelhetett el 2018-ban - derül ki a szállodákat üzemeltető cégek beszámolóiból.

A felsőtárkányi ház esetében a 2017-es 1,4 milliárd forintos forgalmat sikerült 1,6 milliárd forintra feltornázni, ennek megfelelően a profit is egy kicsit több lett: 163 millió forintról 197,8 millió forintra gyarapodott. A társaság taggyűlése pedig úgy határozott, hogy 280 millió forint osztalékot vesz ki a Bambara Team Kft-ből. Az egerszalóki ház forgalma 2014 után 2018-ban is átlépte az egymilliárd forintos határt (1,1 milliárd), a nyereség 235 millió forint lett, a tulajdonos pedig úgy döntött, hogy 309 millió forint osztalékot kioszt a Shiraz Team Kft-ből. Így összességében 589 millió forint osztalékot hozott össze a két hotel Szepesi Richárdnak, akinek anyósát, Nagy Rózát régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak.

Szepesi Richárd uniós pénzek segítségével nyitott ma már jól menő hoteleket. Még a második Orbán-kormány idejében, 2012. novemberében négy régióban, Észak-Magyarországon, Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön hirdették ki az ÚMFT Regionális Operatív Programok keretében kiírt üzleti célú szálláshelyek fejlesztése pályázatok nyerteseit. Összesen 11 milliárd forint volt lehívható, a jelentkezések ennek a tízszeresét tették ki. Szepesi azonban szerencsés volt, és az egerszalóki Shiraz Hotel bővítésére 470 millió forintot kapott a jelenleg az édesanyja által tulajdonolt Hotel Egerszalók Turisztikai Zrt., a felsőtárkányi Bambara Hotel bővítésére pedig 428 millió forintot adott az Európai Unió.

Nincs több akadály

A turisztikai ágazat elől mostanában minden akadályt eltakarít a kormány. Hatalmasat javíthat például a szállodák jövedelmezőségén, hogy 2020. január 1-től a szállásáfa 18-ról 5 százalékra mérséklődik. "Azt lehet mondani, hogy egy évtizeden túlnyúló lobbimunkának lett meg az eredménye, hálásak vagyunk és örülünk" - mondta az InfoRádióban Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke. Szerinte ezzel lehetővé válnak minőségi változások a szállodaiparban, mind a bérszínvonalat, mind a minőségi fejlesztéseket tekintve. A szervezetnek első számú lobbitémája 2006 óta, hogy a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfakulcsa az uniós átlag 10,98 százalék körüli szintjére csökkenjen.

Ez a lobbimunka pedig éppen akkor ér célba, amikor gőzerővel dübörög a Magyar Turisztikai Ügynökség által elindított 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program, amelynek lényege, hogy vissza nem térítendő állami támogatásból épülhetnek, bővülhetnek a vidéki panziók és hotelek. Például Szepesi Richárd is sikeresen pályázott, és összesen 6 milliárd forintot nyert el egy szántódi és egy tihanyi luxus szálloda építésére, de fideszes parlamenti képviselők és Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó ötcsillagos szállodája is kapott vissza nem térítendő állami támogatást.

A minimális áfa és a közpénzből is finanszírozott felújítások együttesen jelentősen segíthetik a régi és az új szállodák jövedelmezőségét. "A kormány nem embereket, hanem projektet támogat a Kisfaludy programmal. Nincs összefüggés a Kisfaludy-pályázatok nyertesei és az adócsökkentés között" - válaszolta lapunk kérdésére Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.