Turulszobrot avatott Orbán Viktor

A Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából Centenáriumi Turulszobrot avattak fel Sátoraljaújhelyen, ahol a miniszterelnök azt mondta: a száz év magány korszaka véget ért, ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre. Orbán Viktor szerint száz éve nem voltunk ilyen erősek, mint most.
Domokos Erika, 2020. június 6. szombat, 17:24
Fotó: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Orbán Viktor szerint a következő évtized nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd - írja az MTI.

Harcoltunk, harcolunk

A mi nemzedékünk az, amely megfordíthatja Magyarország sorsát, beteljesítheti küldetését, és a győzelem kapujáig viheti az országot, de a döntő ütközetet az utánunk következő nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük - véli Orbán Viktor, és ünnepi beszédében hozzátette: nem lesz könnyű, de megéri majd, "nagy idők várnak rátok".

A kormányfő a megemlékezés helyszínére utalva kifejtette: ismerjük a stációkat, a sátoraljaújhelyi magyar kálvária fájdalmas stációit, "mégis újra járjuk a keresztutat", vigaszt, reményt és biztatást akarunk. Ezt csak a keresztút végén kaphatjuk meg, csak így és itt emelkedhetünk a fájdalmak fölé, oda kell eljutni, ahol minden megvilágosodik és értelmet nyer, ahonnan megláthatjuk a jövőt. Ha nem a szemünkkel nézünk, hanem a szívünkkel, messzebbre is elláthatunk, az idők kezdetéig - véli Orbán Viktor.

Sok magyar esett el a csatatereken

Azt mondta: a nyugati birodalmak rohamait kivédtük, a keleti pogányok pusztító csapásait kihevertük; kiharcoltuk, magunkhoz igazítottuk és megtartottuk helyünket Európában. 400 éven át erős és független állam volt a magyar, utána 300 éven át küzdöttünk az Oszmán Birodalom ellen, majd elbukott felkelésekkel és szabadságharcokkal súlyosbított 200 év után egy nagy európai birodalom társnemzeteként léptünk be a 20. század kapuján - mondta az MTI szerint a kormányfő. Hozzáfűzte: bár évszázadok alatt sok magyar esett el a csatatereken, bebizonyosodott, hogy a magyar nemzet mindig újra feláll.

Nyugat megerőszakolta Közép-Európa ezeréves határait

Arról is beszélt, hogy később azonban Magyarországot a budapesti összeesküvések hátba döfték, az országot ellenségeink, a kormányt a bolsevikok kezére adták, majd a "Nyugat megerőszakolta Közép-Európa ezeréves határait" és "védhetetlen határok közé szorított, természeti kincseinktől megfosztott, erőforrásainktól elrekesztett, országunkból siralomházat csinált". Erkölcsi aggályok nélkül rajzolta át Közép-Európát, és ezt nem fogjuk elfelejteni nekik soha - mondta Orbán.

Ma már nincs Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió, nincs brit és francia birodalom, és "mi még ott leszünk azok temetésén, akik bennünket akartak sírba tenni" - idézte Orbán szavait az MTI. Hozzátette: mi, magyarok "megmaradunk, mert itthon vagyunk, itthon vagyunk, és ezért megmaradunk".

Együtt emelkedünk szomszédainkkal

A nemzeti mivoltára büszke Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával örömmel építjük a közös jövőt, a történelem megadta az esélyt, hogy a közép-európai népek új korszakot nyissanak, együtt emelkedjenek fel. Az elmúlt tíz évben bebizonyosodott, hogy ha a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az a szomszédainknak is jó - mondta a miniszterelnök.

Megjegyezte: "csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs", és akik ezt még nem értették meg, sietniük kell, mert fogytán van az idejük.

Orbán Viktor kitért rá: látjuk szomszédainkban, ami elválaszt, de azt is, ami összeköt, és a velünk élő népekkel akarjuk naggyá tenni a Kárpát-medencét.

Nagyon erősek vagyunk

Száz éve nem voltunk ilyen erősek, mint most, politikai, szellemi, gazdasági és kulturális erőnk napról napra nő, megindult a magyarok visszavándorlása, "a béke és a biztonság szigete vagyunk" - véli Orbán, aki szerint az erő felelősséggel jár, ezzel tisztában vagyunk.

A kormányfő háláját fejezte ki az elszakított nemzeti közösségek helytállásáért, hűségükért a nemzethez és szülőföldjükhöz.
"Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait Orbán Viktor.

A megemlékezésen a miniszterelnök és a vendégek egy kanyargós erdei úton végigvonultak, és a 14 stációnál, amelyek elcsatolt városokat jelképeznek, színészek szavaltak - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

androméda2, 2020.06.27 11:50

Ki ellen harcol ez a telesz@rt búvárruhás Don Quijote? Nagyapám, akinek Piavénél lőtték ki a fél szemét, ha élne, biztosan elküldené a jóédesanyukájába. Adna olyan turult a kipcsak majomnak, hogy a fal adná a másikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.06.27 11:39

Ezért világhírűek a magyar szobrászok. Ha ez New Yorkban állna, akkor az alkotás az ikertornyok, benne a Boeing felgyűrődve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pistapapa2, 2020.06.27 11:13

Ez a lény ezzel a tettel meggyalázta a magyarságot. Csak mert ő ezt is megteheti a lebutított,félrevezetett,becsapott és kirabolt magyarok többségével. Csúnya véget sejtek ennek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.06.09 10:05

Erősek vagyunk!
Nem kis játékos a vezér, hamar felvenné a nyúlcipőt a ha valóban harcolni kéne.
Most is a nemzethy konzultációnak nevezett mocsoklevél mögé menekül, hogy mondhassa mögötte az ország. Még 2 millióan sem fogják visszaküldeni, de tök mindegy, úgy csal ahogy akar a gerinctelen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.07 20:18

Szerintem az a kőhalom gyalázat mint Turul. Inkább adtak volna más elnevezést, mert alkotásnak alkotás, de a Nemzeti Madarunkat kár volt így degradálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html