Rongyokkal, kartondobozokkal, műanyag palackokkal, adománycsomagokból származó cipőkkel, ruhákkal, gumidarabokkal fűtenek az ország legszegényebb falvaiban: ezek egyike a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura - írja riportjában a Népszava.

A háromezerkétszáz fős településen hivatalosan is közel hetven százalékos a munkanélküliség. Másfél köbméter tűzifa itt nem egyszerűen azt jelenti, hogy melegebb lesz a nappaliban, vagy éjszaka nem kell nyakig húzni a dunyhát. Itt ennyi fából akár két hónapot is kihúzhat egy család, mert a legnagyobb mínuszokban egyetlen szobában húzódnak össze, ott alszanak, tévéznek és főznek a sparhelten.

Ez a mennyiségű szociális tűzifa a Belügyminisztérium pályázatának köszönhetően minden rászorulónak járna - vagyis gyakorlatilag az egész falunak. Csakhogy valahogy mégsem jut el hozzájuk, vagy ha mégis, nem ők tüzelik el. Turó Flórián helyi önkormányzati képviselő szerint a falu vezetői a fakiosztást egyfajta jegyrendszer alapján végzik, azokat vették előre, akik később eladták a saját fájukat a polgármester húgának.

- Négy-ezerötszáz forintot fizetett egy köbméter fáért a polgármester húga - mondták el a faluban többen is. Arra a kérdésre, miért adták el potom pénzért a piacon 25-30 ezer forintba kerülő tűzifájukat, azt válaszolták: az asszony azonnal fizetett, s így legalább hozzájutottak valamennyi pénzhez, amiből élelmet vehettek.

A helyi önkormányzat vezetői közül Mészáros Béla, fideszes alpolgármester nyilatkozott a napilapnak. Szerinte a szociális tűzifa kiosztása rendben zajlik, és a megszabott határidőig mindenki sora kerül. Elismerte, hogy hallotta, hogy a polgármester húga többektől felvásárolta a kiosztott tűzifát, de azt felelte: nem tilthatják meg senkinek, hogy eladja a szociális tűzifát, s azt sem, hogy másvalaki felvásárolja azt a kialkudott árért, ráadásul senkinek nincs joga mások zsebében turkálni.