Téli rezsicsökkentés: április óta késik a tüzifa-támogatás

A választások előtt hirtelen jelentette be a kormány, hogy a váratlan tavaszi lehűlés miatt 12 ezer forint fűtéstámogatást ad a lakosságnak. A tüzifások akkor kimaradtak, majd júliusban szavaztak a nekik adható támogatásról. Ezt viszont még mindig nem kapta meg az igénylő közel 400 ezer háztartás, jó minőségű tűzifa pedig már nincsen. A beváltható bónokat elképzelhető, hogy majd trükközve váltják készpénzre a csalók.
Szabó Dániel, 2018. november 24. szombat, 10:47
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Várhatóan a jövő év végéig juthatnak 12 ezer forint értékű tüzelőhöz a kormány júliusi határozata alapján jogosultságot szerző háztartások - közölte a Népszava megkeresésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (Töosz) elnöke, Tab fideszes polgármestere. A politikus elmondta, hogy a tűzifával fűtő 800 ezer háztartás alig fele jelentkezett a támogatásra, amelyről júliusban döntött a kormány.

Nem készpénzben vagy nyers fában adják majd át a támogatást, amelyet még a választási hajrában ígért meg elvi szinten az ország vezetése, majd júliusban döntött annak kifizetéséről. A lakosok a kereskedőknél beváltható bónt kapnak majd az önkormányzatoktól. Schmidt a lapnak elmondta, hogy a módszerrel nem tudnak gátat vetni a visszaéléseknek, vagyis hogy egyesek felvásárolják a jogosultsági papírokat

A tűzifa elszállítását nem állja a kormány, azt a lakosoknak kell megoldaniuk maguknak.

A probléma még a rendszerrel, hogy az idén már nehéz jó minőségű tűzifát találni a telepeken, de a kiosztásra váró bónokat elméletileg a jövő évben is fel lehet majd használni, tehát egy év múlva jelent majd valódi segítséget az embereknek. De egyelőre még semmit nem kaptak az érintettek.

Az sincs pontosan definiálva, hogy miként használhatják majd fel a támogatást azok, akik pb-gázpalackokkal fűtenek. Ezek átlagára ugyanis 5000 ezer forint, cserepalackot igényel, és a 12 ezer forintot egy részletben kell felhasználni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gabiiii, 2018.11.24 14:22

Ahogy koszorús költőnk Nyomasek Bobó (leánykori nevén Glázser Bozsó) mondaná:
Fideszre szavaztál,
hidegben maradtál!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html