Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) jelezte: ha a kormány ragaszkodik a túlórapénz megszüntetéséhez és nem kezd érdemi párbeszédbe a szakmával a rendvédelmi életpálya programról, akkor jövőre súlyos működési problémák elé néz a tűzoltóság - adta hírül a Népszava

Ma átlagosan egy tűzoltó bruttó 229 ezer forintot keres, igaz, a szakmai bértábla rendkívül bonyolult, így rangtól, szolgálati évektől jelentős eltérések vannak. Ezzel együtt az tény: egyre többen vannak a testületben, akik a kiszámíthatóbb, nyugodtabb és pláne jobban fizető polgári foglalkozást választanak.

Bár a tűzoltóknál messze nem akkora a túlmunka mint a rendőrségen vagy a büntetés-végrehajtásban, a szakszervezet becslése szerint a tűzoltófizetés 10-30 százaléka a túlóradíj, így ha azt elveszik a dolgozóktól az nem csinál kedvet a tűzoltóknak a maradáshoz.

A HTFSZ úgy becsüli: a 6-7 ezer fős, tényleges tűzoltást ellátó, vonulós állományból már így is legalább ezer ember hiányzik, így ha jövőre pénz helyett kényszerszabadságra küldik a tűzoltókat, az már bénítólag hathat a testületre. A kényszerszabadságolással kérdésessé válik a már amúgy is komoly munkaerőhiánnyal küzdő tűzoltó-kapitányságok és őrsök működőképessége.

A közvélemény ebből csak annyit fog látni, hogy míg korábban egy nagy tűzesetnél 30-40 tűzoltó oltotta a tüzet, addig később már csak 15-20 ember lesz ott. Emiatt tovább is fog tartani a mentés.

A fotó forrása: Pixabay