Úgy tűnik, Orbán Viktor megadja magát - megúszhatja a néppárti eljárást a Fidesz

Ellentmondó hírekben számol be a nemzetközi sajtó Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje tegnapi csúcstalálkozójáról. Van olyan sajtóorgánum, amely szerint megállapodtak egymással a Fidesz és az EPP vitájának rendezéséről.
Komócsin Sándor, 2019. március 13. szerda, 11:26
Fotó: AFP

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke enged a közte és az Európai Néppárt között kirobban vitában, miután Budapesten találkozott Manfred Weberrel, az EPP jelöltjével az Európai Bizottság elnöki tisztségére - írja Boris Kálnoky és Christoph B. Schitz, a welt.de párosa a két vezető keddi találkozójáról szóló tudósításában. Annak érdekében, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhasson, kész teljesíteni Weber három feltételét.

A német hírportál két újságírója tehát úgy tudja, hogy Weber budapesti missziója sikerrel járt: nagyon komoly tárgyalásokat folytatott a magyar kormányfővel, amelynek eredményeként alapvetően megállapodtak egymással a helyzet rendezésében. Orbán Viktor megteszi, amit kell: a kormány véget vet a Soros-Juncker plakátkampánynak, ő maga bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól a korábbi viselkedéséért és még a CEU ügyét is rendezik.

Ez utóbbit az teszi lehetővé, hogy Weber közbenjárására Bajorország bekapcsolódna az egyetem finanszírozásába, amely így egy lépéssel távolabb kerülhetne alapítójától, Soros Györgytől. A részletek a következő napokban dolgozzák ki.

El akarják kerülni

A német sajtóorgánum szakírói úgy tudják, hogy a felek el akarják kerülni a szavazást a Fidesz EPP-tagságáról a Néppárt március 20-ai ülésén. Ez jelenleg szerepel a napirendi pontok között, miután 13 tagpárt azt kérte a Néppárt vezetőségétől, hogy tegye lehetővé a voksolást. Az ügyhöz közel álló források azonban azt suttogták a welt.de újságíróinak fülébe, hogy ezt le fogják venni a napirendről, mert Orbán várhatóan a szavazást megelőzően hivatalosan is beadja a derekát az EPP elvárásainak.

Balog Zoltán, a magyar kormányfő bizalmasa, a tárgyalások fő brókere azt mondta a találkozó előtt, hogy Weber és Orbán el akarja kerülni, hogy az EPP vezetői a márciusi tanácskozáson egy pártcsalád lemorzsolódásának élő színjátékát adják elő az európai szavazók előtt.

Mi van?

A német hírportál cikkéből azt is kiderül, hogy ezt megelőzően intenzív telefonbeszélgetéseken igyekeztek tisztázni a felek, mi a véleménye az ügyről Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU, és Joseph Daulnak, az EPP elnökének. Ennek során Berlinből jelezték a tárgyaló feleknek, hogy fel akarnak állítani egy szakértői bizottságot, amelyet Magyarországra küldenének, hogy értékelje az elmúlt évek Orbán-kormányainak intézkedéseit. Ezzel elhalasztanák a Fidesz esetleges kizárásának ügyét a május végi európai parlamenti választásuk utáni időszakra.

Ezzel a forgatókönyvvel azonban az a baj, hogy a halogatás miatt Weber választási kampányában végig magyarázkodni kényszerülne a Fidesz és Orbán Viktor körül kialakult EPP-s vita miatt. Ez teljesen uralná a nyilvánosságot ahelyett, hogy a programját népszerűsítené. Más szóval mégis van érv amellett, hogy minél előbb véglegesen megszabaduljanak ettől a problémától.

Más értelmezés

A Financial Times (FT) budapesti tudósítója, Valerie Hopkins - összhangban az összes többi külföldi sajtóorgánummal - egészen másként értékeli a Weber-Orbán találkozó eredményét. E szerint a Fidesz EPP-tagsága továbbra is veszélyben van. Az FT szakírója úgy értelmezi Weber szavait, hogy ha a magyar miniszterelnök nem kér bocsánatot Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől az ellene indított plakátkampány miatt, akkor ajtót mutathatnak neki a Néppártban.

A Reuters szerint a két vezető nem tudta megoldani nézeteltérésüket, ami azt jelenti, hogy továbbra is lehetséges a Fidesz kizárása az EPP-ből. A hírügynökség úgy értelmezi Weber szavait, hogy a magyar kormánynak támogatnia kell a Soros György alapította CEU magyarországi működését - ez az első számú feltétele annak, hogy a Fidesz az EPP pártcsaládjában maradhasson.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csúcstalálkozót követő sajtóértekezleten elismételte a kormány álláspontját, miszerint a CEU magyarországi működése biztosított - emeli ki a Reuters. (A magyar diplomát adó képzések Budapesten maradtak, csak az amerikai diplomát adók költöztek Bécsbe - a szerk.)

Kemény szavak
Manfred Weber a ZDF televízió Heute Journal című műsorában szerda reggel kemény szavakkal értékelte keddi találkozóját Orbán Viktorral - derül ki a Mérce lapszemléjéből. Az Európai Néppártban elfogyott a türelem Orbánnal és a Fidesszel szemben a Soros-Juncker plakátkampány után. Az olyan alapjogok, mint az akadémiai és tanszabadság, nem alku tárgyai, azokat alapvetően be kell tartani, és Orbán Viktor ebben az ügyben be fogja adni a derekát, ha nem kívánja kívül találni magát az Európai Néppárton.

"Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszú távon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie" - folytatta az EPP-s vezető. A Néppártnak nem az európai parlamenti választásokon elérhető mandátumok száma az elsődleges, hanem "értékeink alapvetései" amelyeket "szigorúan meg fogunk védelmezni Orbán Viktortól."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jakab.gipsz, 2019.03.13 23:23

@Józsi1111:

Nem, nem vicceltem, tudomány-filozófiai kérdésekben, nem ismerek tréfát.
A kiindulási pontom az egyszerű, (mint egy faék, a későbbiek során kisiskolások vagy szakmunkások is könnyedén megértik). Ámde a "minden kétséget kizáró, bizonyítás levezetése, az szörnyen nehéz és a konklúzió, persze sokkolóan hat. Viszont cserébe egy sokkal hatékonyabb módszertan áll a rendelkezésünkre. A sátánfajzat Soros miatt pedig szégyenkezzenek az ateista-zsidók, ( a tisztességes zsidók már ma is szégyenkeznek), ebből nem szabad nagy ügyet kreálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.13 21:34

@flydomi, azaz Röpülő Domokos: köszönjük, hogy a fél százaléknyi nemi identitászavaros deviáns kisebbség, magyarul a sorosköcsög buzik véleményét is közzéteszed a nagyközönség számára... minket is nagyon érdekel pár homokos köcsög véleménye, biztosíthatlak, de az angolokat aztán pláne, Móricka...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.03.13 21:20

@lomb: Politikailag a fidesz jelentőset nyerhetne a kizárással! Világossá tenné, hogy a bolsikkal kokettáló EPP sem nem keresztény, sem nem demokrata. A lenézett plebs előtt világossá válna, hogy az "új" EB is autoriter birodalmat építget. Ha ellenáll a zsarolásnak, a fenyegetésnek, kiáll meghirdetett politikája mellett, hitele megnőhet idehaza és külföldön egyaránt.

Bruhahahahaha.Ahogy Nigelek,igaz? :)) A Nepparton kivul a fideSS-nek annyi,meg az orjongo sivalkodo popsi tarsak is felaldozhatonak tekintik a Grazi fasiszta hazaarulo beteget. :)) Ennyit a nagy popsi osszetartasrol. :)) De azert jo fuvet szivsz. :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.03.13 20:07

@ptiszaii: 2019. március 13., szerda 16:24
"@Jakab.gipsz: Vicc vagy komolyan írtad? :) "

Szerintem ezt gipszesen komolyan gondolja.
De éppen emiatt lett vicc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.03.13 20:07

@ptiszaii: 2019. március 13., szerda 16:24
"@Jakab.gipsz: Vicc vagy komolyan írtad? :) "

Szerintem ezt gipszesen komolyan gondolja.
De éppen emiatt lett vicc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html