Úgy visszaesett az áramfogyasztás, hogy még mindig nem tért magához

Még júniusban is nyolc százalékos mínuszban maradt az áramkereslet, de az energiahivatal azzal számol, hogy a kijárási korlátozások feloldásával lassan normalizálódik a helyzet.
Szabó M. István, 2020. június 29. hétfő, 15:40
Fotó: Getty Images

A vízenergia az aszályos időszak, szénenergia meg a karbonkvóta miatt nem kellett annyira mint korábban a régióban, de nálunk a napelemes kapacitások sokkal többre voltak képesek, mint korábban - írta közleményében a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).  A villamosenergia-kereslet alakulása most azt mutatja, hogy a kijárási korlátozások fokozatos feloldásával mérséklődött a gazdasági aktivitás visszaesése, de az áramkereslet továbbra is 8 százalékkal alacsonyabb szinten áll, mint egy évvel ezelőtt.

A MEKH friss elemzése azt vizsgálta, milyen hatással volt a koronavírus-járvány a magyar villamosenergia-piacra. Az energiahivatal - ahogyan áprilisban, most is - közzétette a COVID-19 járvány hatásait bemutató helyzetelemzését.

Korábban a kijárási korlátozások bevezetése utáni első hetek eseményeit elemezte, és bemutatta, hogy a gazdasági aktivitás visszaesése hogyan vetette vissza az áramkeresletet. Az azóta eltelt időszakban a régiós országok többségében már mérséklődött a villamosenergia-kereslet visszaesése - ez derült ki a mostani jelentésből. A MEKH közleménye szerint mindez azt jelzi, hogy a gazdaság egészében is megindult egy lassú normalizálódás.

Heti bontásban tekintve Magyarországon március közepéig emelkedett a villamosenergia-fogyasztás, az éves növekedési ütem 2 százalék körül ingadozott, majd a veszélyhelyzet március 11-én történt kihirdetése után megfordult a trend.

A visszaesés húsvét körül érte el a mélypontját, 11 százalékos áramkereslet-csökkenéssel. A kijárási korlátozások fokozatos feloldása segítette az áramkereslet normalizálódását, de júniusban még mindig - a már korábban is említett - 8 százalék körüli volt a fogyasztás csökkenés (az előző év azonos időszakához képest).

A keresletcsökkenés a villamosenergia-termelés visszafogását tette szükségessé. A régióban legnagyobb mértékben a vízerőművi termelés esett vissza a tavaszi aszályos időjárás következtében. A magas szén-dioxid-kvótaárak miatt nagyot zuhant a szén- és lignittüzelésű erőművek kínálata, míg a gáztüzelésű erőművek növelni tudták piaci részesedésüket.

A termelés alapján számoltan Magyarország kivétel volt a régióban, mivel a jelentősen növekvő naperőművi beépített teljesítmény és a vízerőművek kicsi súlya miatt nálunk magasabb volt a termelés, mint egy évvel korábban. A MEKH adatai szerint a tavaszi időszakban többször is előfordult, hogy a déli időszakban a naperőművi termelés megközelítette az 1 GW-ot, meghaladva a lignit- és gáztüzelésű termelés együttes nagyságát.

Az elmúlt hónapok kereslet visszaesése miatt semmilyen rendkívüli kereskedelmi esemény nem történt - közölte a Hivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.06.29 18:55

@europeer: Úgy , hogy mára elfelejtették mit hazudtak tegnap .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.29 18:14

Úgy visszaesett az áramfogyasztás, hogy még mindig nem tért magához
2020. június 29. hétfő, 15:40 Szabó M. István
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mekh-aramfogyasztas-energia-rezsi.708943.html
---------------
6 nappal korábban:
Egyre több áramot fogyasztanak a magyarok 2020. június 23. kedd, 16:54 Szász Péter
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/mavir-elektromos-aram-fogyasztas.708622.html
---------------------
Hát ez meg hugy van? :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html