Így lehet megúszni költségvetési csalást

A fővárosi főügyész szerint az elcsalt költségvetési forrás teljes megtérítése esetén az ügyészség megszüntetheti az eljárást.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 9. szerda, 10:46
Fotó: Shutterstock

Ibolya Tibor szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a IX. kerületi ügyészség több ügyben is kötelezte a terhelteket az általuk a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérítésére a vádemelés elhalasztása és feltételes ügyészi felfüggesztés keretében.

A büntetőeljárásban kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmat érő anyagi kár megtéríttetésére is - hívta fel a figyelmet Ibolya Tibor. A főügyészség nagy számban alkalmazza az ezt lehetővé tevő jogintézményeket. Példaként említette, hogy az egyik ügyben egy férfi 2017-ben a cégével költségvetési forrásból több mint húszmillió forint pályázati pénzt nyert új eszközök beszerzésére. Az elnyert összegből azonban több mint tízmillió forintot - a pályázati feltételektől eltérően - használt eszközre, egy ipari robotra fordította, és ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott. A kerületi ügyészség a férfi ellen korábban elhalasztotta a vádemelést, és előírta a 10,4 millió forint megtérítését. A gyanúsított az okozott vagyoni hátrányt megtérítette, ezért a kerületi ügyészség a büntetőeljárást megszüntette.

A másik ügyben egy nő 2014-2015-ben bérbe adta ingatlanát, de nem vallotta be, így nem fizetett adót sem utána. A kerületi ügyészség az okozott több mint 400 ezer forintos adóhiány megtérítését írta elő a gyanúsítottnak, és ennek érdekében - az új büntetőeljárási törvény alapján - egy évre felfüggesztette az eljárást. Ha a gyanúsított kifizeti az adót, vele szemben is megszüntetik az eljárást.

Ibolya Tibor rámutatott: ezekben az esetekben egyrészt csökken a bíróságok leterheltsége, másrészt megszűnik a gyanúsított büntethetősége, ha beismeri a bűncselekményt és megtéríti az okozott vagyoni hátrányt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.10.09 13:44

Tehát szabad lopni csak ne vegyék észre mert akkor vissza kell adni :))))
Azért az élet más területein ez egész másképp van de ha a narancstolvajoknak szabad akkor mindenki másnak is, neeem ?. Viszont rajtuk kívül más nem igazán jut költségvetési pénzhez hogy ellophassa az meg elég szarul hangzana hogy ha egy fideszes lop és lebukik akkor nem büntethető ha vissza adja. - No meg ha az apósa az állam pénzéből fizeti ki az ellopott EU pályázati pénzeket akkor sem :)))) .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html