A bankszövetség halasztást kér az azonosítás miatt, a kormány kész engedni

Elvben június 26-ig kellene magát azonosítania a bankjánál minden ügyfélnek, de még mindig jelentős ügyfélkör adós a bejelentéssel. A bankok terheltté válhatnak az utolsó napokban, ezért indokolt lehet a halasztás. A Bankszövetség kérné a lépést, a kormány pedig - ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte - hajlandó haladékot adni.
Szabó Dániel, 2019. június 20. csütörtök, 13:18
Fotó: Shutterstock

június 26-i határidőig már csak kevesebb mint egy hetük maradt a banki ügyfeleknek, hogy elvégezzék az adategyeztetést a pénzintézetüknél. A lépést az uniós terrorizmus finanszírozás és pénzmosás elleni szabályok indokolják. Viszont az Mfor.hu szerint még mintegy 2 millió számla esetében nem történt meg az azonosítás egy korábbi pénzügyminisztériumi nyilatkozat szerint, sőt, mintegy félmillió céges számla is érintett. Aki nem regisztrál időben, az nem tudja használni a banki szolgáltatásokat.

A portálnak a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente azt mondta, még a mai napon eljuttatja a kormányhoz a kérését, hogy szeptember 30-ig tolják el a határidőt. Indoklásuk szerint a július 1-jén induló családvédelmi akcióterv nagy terhet ró a hazai hitelintézetekre, lévén a kormány több kedvezményes hitelcsomagot is bevezet, amelyekre regisztrálni kell.

A Bankszövetség már korábban is kérte a határidő módosítását, de eddig sikertelenül. Most viszont azután igénylik újra a lépés eltolását, hogy Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, ha a bankok úgy értékelik, hogy a határidő túl szoros, marad még rendezetlen státuszú ügyfél, akkor a kormány nyitott lesz a halasztásra. "Mivel mindössze egy rendelet módosítására van szükség a miniszter szerint, ezért a hátralévő néhány napba beleférne a jogszabály rendezése" - összegezték a miniszter kijelentését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2019.06.20 18:03

Annál a banknál lesz legfeljebb gond amely egy 400000 fős megyében ahol úgy 22000 ügyfele van 2 bankfiókot tart fent és az okmányok képeit nem fogadja el másolt változatba, hanem ragaszkodnak a személyes megjelenéshez, ahol újból lemásolják a már előzőleg másolatként beküldött okmányokat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2019.06.20 15:34

Ennek az egész bohóckodásnak, ugyan, mi értelme van ? Legfeljebb egy év alatt minden ügyfél megfordsul a bankban, lehet akkor és ott azonosítani. Persze, ha a TEK-re bizzátok, akkor futhattok kővel a hátizssákban, felfelé a hegyre meg vissza, és aztán felelni a keresztkérdésekre !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html