Ügyvédkommandó küzd a félrekezelt betegekkel

Harcedzett ügyvédekkel erősítette jogász csapatát az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), a válogatott szakembergárda hivatott elérni, hogy a kórházak kevesebb műhibapert veszítsenek el - tudta meg a Népszava.
Szepesi Anita, 2017. május 3. szerda, 08:10
Fotó: Napi.hu

Az ügyvédeket egy olyan adatbázissal segíti az ÁEEK, amelyben az ítéleteket és a szakértői véleményeket gyűjtik, az intézményvezetők pedig  tanácsot kaphatnak a beteggel kötendő egyezséghez - írja a lap.

Becslések szerint  műhibaperek száma évente 300-500, ebből a 83 állami kórház ellen mintegy 150-180 pert indítanak, a kárigény átlagosan 10-15 millió forint. Jelenleg összesen 8-13 milliárdnyi a betegek követelése csak az állami intézményekben elkövetett orvosi hibák miatt. Az ÁEEK szerint ezeknek az igényeknek csak 15 százalékát ítélik meg jogerősen a bíróságok, de ez is túl nagy kiadása a kórházaknak, amelyek a pénzt a gyógyításra fordítható keretből fizetik.

A lapnak nyilatkozó  ügyvédek a halállal végződő eseteknél 20-30 millió forintos, a súlyos, maradandó egészségkárosodással járó ügyekben 40-50 milliós kártérítés megítéléséről számoltak be, megjegyezve, hogy súlyos szakmai vétség esetén a százmillió feletti összegek sem ritkák.

A szülészek, a sebészek és a traumatológusok ellen indul a legtöbb műhibaper.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.05.03 15:17

Fel kell készülnünk a politikusok ellen. gyurcsány addig utaztatta a betegeket a mentőben amíg meg nem haltak 2 kórház között.
Olvashattunk olyan híreket is, hogy a beteg már otthon műtötte magát, mert olyan sokára kapott időpontot.
És most a legújabb: Egy ájult fiatal lány segítségére sietett tegnap Budapesten Vajtó Lajos üzlet­ember, a színésznő Fésűs Nelly fér­je. Az eszméletlen lá­nyon pró­bált segíteni, hívta a mentőket, de teljesen kiakadt azon, ahogy a men­tős diszpécser kezelte a se­gélyhívást.

?Hívtam a 112-es se­gélyhívót, ekkor jött a megdöbbentő rész. Megkérdezte tőlem a diszpécser, hogy hány éves a beteg. Egyből válaszoltam, hogy fogalmam sincs, nem ismerem, de maradjunk annyiban, hogy fiatal. Erre csak erősködött, hogy mondjam meg, mert ez a protokoll. Ekkor rávágtam, hogy harmincöt. Egy pontos címet is kért tőlem, nem volt elég, hogy a Krisztina körúti templom sarkánál vagyunk. Ekkor szintén a protokollra hivatkozott. Az egyik kezemmel a telefont fogtam, a másikkal a hölgy fejét tartottam, ráadásul ájult volt, elhiheti, hogy megviselt a helyzet. Végül bemondtam, hogy Krisztina tér 10, mert ez volt az első cím, amit megláttam. Erre nem azt válaszolta, hogy rend­ben, küldöm a mentőt, hanem meg­kérdezte, hogy korábban miért mondtam körutat, most meg te­ret. Meg­próbáltam megmagyarázni, amit meg sem kellett volna, de közölte, hogy a véleményem sem érdekli. Egyszerűen nem értem, hogy egy ilyen helyzetben miért ennyire rugalmatlan a rendszer, a stílust pedig végképp nem?

? mondta a Borsnak Vajtó, aki hozzátette: a mentősök végül 15 perc múlva megérkeztek, rájuk bízta a lányt, aki úgy tudja, azóta már jobban van.
------------------------------
Ezt teszik velünk a szemét magyar politikusok, és ezt még mindig hagyjuk?
Ezek a szemetek ölik a beteget, mert nem hozza a GDP-t, és költeni kell rá?
Ezekre a szemetekre szavaztok?
Majd nem fogsz többé, ha legközelebb te vársz mentőre, vagy téged kellene műteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bitpork, 2017.05.03 14:07

Hát ezt így kell! Nem ám rendes egészségügyet és oktatást csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html