Döntött a kormány: új áfa-visszaigénylési szabályok az új- és a használt lakásokra

A 2486 preferált kistelepülésen 2022. június 30-ig visszaigényelhető az új lakás áfája. Az ugyanezen kistelepüléseken vásárolt használt lakás korszerűsítése és/vagy bővítése esetén is visszaigényelhető az áfa - döntött a kormány.
Németh Géza, 2019. november 22. péntek, 10:11
Fotó: Pixabay

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet az új lakások áfa-visszaigényléséről szóló jogszabályba beteszi a preferált kistelepülések fogalmát. (Ez a falusi csok-rendelet mellékletében szereplő 2486 települést jelenti.) Ezeknél az új lakások után járó áfa-visszaigénylés lehetősége nem jár le ez év végén, hanem meghosszabbodik 2022. június 30-ig. A 2018. első napja után kiállított számlákban szereplő forgalmi adó igényelhető vissza.

A kormány a falusi csok-rendeletet pedig úgy módosította, hogy a preferált kistelepülésken vásárolt használt lakás korszerűsítése, bővítése (vagy a kettő együttes végzése) esetén legfeljebb 5 millió forint áfa igényelhető vissza. A számlákat 2018. január elseje után kellett kiállítani, de csak a 27 százalékos forgalmi adót tartalmazó számlák vehetők figyelembe, az 5 százalékosak nem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2019.11.22 16:37

Ezzel tulajdonképpen beismerik, hogy a világrekord áfa RABLÁS és minden rommá van adóztatva, ami megfolyt mindent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html