A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján az utóbbi öt évben kiugró változás volt a nyugat-nílusi láz fertőzési statisztikájában: míg 2014-ben csupán 10-en kapták el ezt a kórt, addig tavaly 225-en - írta a Weborvos.hu.

A halálos áldozatok számát tekintve is arányaiban ennél a betegségnél a legnagyobb a változás: míg 2017-ben 4-en, 2018-ban 15-en haltak bele a nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe. A betegséget az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti.

Az RTL Klub Híradójában megkérdezett járványügyi szakértő szerint a növekedés egyik oka, hogy tavaly későn kezdődött a szúnyogirtás, illetve nagy volt a szúnyogpopuláció. Ráadásul tavaly enyhe volt a tél, tavasszal pedig sok volt az eső. A biológiai irtást kellene előtérbe helyezni a szakértő szerint (ami azt jelenti, hogy a lárvákat ölik meg, nem a kifejlett egyedeket permetezik). A katasztrófavédelem szerint azonban tavaly időben kezdték az irtást, és többféle módszert is alkalmaztak. Idén már hat hete irtják a szúnyogokat.

A Népegészségügyi Központ adatai szerint idén eddig nem betegedett meg senki, ugyanakkor jelenleg a szúnyogok elszaporodásának kedvez az időjárás, ráadásul egy új trópusi szúnyogfaj is megjelent.