A Corteva Agriscience megkapta az első európai engedélyt új gombaölő szer termékcsaládjának első termékére - tudtuk meg a vállalattól. Az Inatreq hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer Franciaországban már megkapta a forgalombahozatali engedélyét. Az új, természetes eredetű gombaölő a piacon egyedülálló hatékonysággal rendelkezik minden szeptória faj ellen, így képes hosszú távon fenntartható módon támogatni a gazdaságok gombabetegségek elleni védekezésének stratégiáját.

Franciaországban 2020 végén kezdődik a termék értékesítése a 2021-es termesztési időszakra vonatkozóan, 2021-ben pedig a következő országokban várható a gabonatermesztők számára új növényvédelmi megoldást jelentő termékek regisztrációja: Egyesült Királyság, Németország, Dánia, majd ezután az összes releváns európai piacon is sor kerül az engedélyezésre.

Végre kezünkben van egy olyan új megoldás a szeptória - a búza terméshozamát leginkább fenyegető kórokozó - ellen, amely a legtöbb gondot okozza a termesztőknek - mondta Jean-Philippe Legendre, a Corteva Agriscience franciaországi igazgatója. A Corteva Agriscience kutatóinak úttörő munkája eredményeként ez az új gombaölő szer megfelel a fenntartható gazdálkodás követelményeinek, és választ ad azoknak a gazdálkodóknak, akik a növények számára jobb védelmet biztosító, innovatív megoldásokra vágynak - tette hozzá.

Az Inatreq kiemelkedő biológiai teljesítményt nyújt, elsődlegesen a kalászos gabonák szeptóriás levélfoltosság kórokozóját (septoria tritici) célozza, és mivel nem mutat keresztrezisztenciát a gabonafélék meglévő gombaölő szereivel, új eszközt ad a gazdálkodók kezébe a gombabetegség kezelésére.

Az Inatreq hatóanyag a banánültetvényeket is védi, azok legjelentősebb betegségétől, az úgynevezett Black Sigatoka gombabetegségtől. Számos ország, többek között Belize, Kolumbia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Elefántcsontpart és Panama is engedélyezte a hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer felhasználását a banán védelmére.