A támogatásba befogadott hat új támogatott készítmény a Parkinson-kórban, csontritkulásban, vírusos fertőzésben, vérzékenységben szenvedő betegeknek nyújt segítséget illetve az embólia megelőzésére, valamint az áttétes csontdaganatokra hat a lap információi szerint.

Az eljárás során kilenc gyógyszert nem fogadták be a támogatási rendszerbe, többek között  az 1-es típusú cukorbetegségre, a leukémiára, az áttétet adó veserákra, a szklerózis multiplexre, az asztmára, a prosztata rákra ható készítményt, melyek közül egy most egyedi méltányossági kérelemmel érhető el. Ez rendszeres és hosszas adminisztrációs kötelezettséggel jár az orvos számára. Az egyéb terápiákkal együtt összesen mintegy öt-hatezer beteg kap így gyógyszert évente, míg tavaly például 13 ezren, főként rákbetegek nyújtottak be kérelmet.

A NEAK adatai szerint a méltányossági gyógyszerköltés 2012-ig évi 6,5 milliárd forint volt, ami 2016-ra 22,8 milliárdra nőtt.

Az Eurostat felmérése szerint a magyarok fele gyógyszerszedő, ez az arány alig haladja meg az uniós átlagot. Több nő szed gyógyszert mint férfi, amit részben a fogamzásgátlók használata magyaráz, de van egy másik ok is, ami elég drámai, jelesül nagyon sok férfi már az előtt meghal, hogy eljutna abba az életkorba, amikor igazán magas a gyógyszert használók aránya - idézi a felmérést a hvg.hu.