Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden kiderült, hogy a magyar kormány egy év alatt kivezeti a kereskedelmi törvény multicégek által sokat kritizált, 2014-es módosítását. Eszerint 2018-tól megtiltották a napi fogyasztási cikkek értékesítését azon nagykereskedelmi cégeknek, amelyek évente legalább 15 milliárd forintos nettó árbevételt érnek el, azonban két egymást követő évben veszteséget vagy nullás eredményt termelnek a mérlegbeszámolójuk szerint.

A második veszteséges esztendőt követő évtől érvényes korlátozás lehetőségét a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter által benyújtott módosító indítvány törölhet el 2019-től.

A Magyar Idők szerint azonban szó sincs arról, hogy a kormány meghátrált volna az uniós bürokraták előtt, illetve felpuhult volna a kereskedelempolitika. Sőt az uniós elvekhez igazítva a mostani korlátozást újabb piacszabályozó intézkedés követheti, amely hasonló elvek mentén ugyancsak az adóelkerülést akadályozná a kiskereskedelemben - írta a napilap.

Brüsszel szerint a cégeknek a bezárással való fenyegetettség miatt megnövekedett kockázatokkal kell szembenézniük, ha be akarnak lépni a magyar piacra vagy terjeszkedni kívánnak itt. A kötelezettségszegési eljárás során az Orbán-kormány már tavaly jelezte az uniónak, hogy a szankcionálás módjaként a bezárás helyett nyitottak más, a közösségi elveknek megfelelő megoldásra, az adóelkerülést azonban továbbra sem támogatják semmilyen területen.