Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. A jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget - közölte a miniszter.

A kínai koronavírusról annyit tudunk, hogy a tavaly novemberben megjelent új törzs állatról terjedt emberre, de egymást is megfertőzhetik az emberek. A magyar járványügyi rendszer rendkívüli tradíciókkal rendelkezik, már több ízben bizonyította hatékonyságát és felkészültségét - mondta Kásler Miklós.

Nem zárható ki a behurcolás

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az NNK és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározottak alapján kialakították az eljárásrendet. Eszerint, ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe. Ennek keretében információkat gyűjtenek az esetlegesen szükségessé váló intézkedések megtételéhez. Gyanúsnak számítanak az olyan, még kivizsgálatlan esetek, amelyeknél felmerül a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés.

Mossanak kezet!

Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat fogalmaztak meg: fontos a gyakori, rendszeres kézmosás, a köhögés, a tüsszentés etikai szabályainak betartása. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is - mondta a tisztifőorvos.

A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről Müller Cecília azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani. Kitért arra is, hogy Magyarország az influenzaszezon közepén van, miként Kína is, ezért továbbra is javasolják az influenza elleni védőoltást. Kifejezetten a koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik - közölte a tisztifőorvos.

Ennek a koronavírusnak - a korábbiakkal összehasonlítva - jóval alacsonyabb, 1-2 százalék a halálozási rátája - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A halálesetek főleg olyan idős emberek körében fordultak elő, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben. A megbetegedés gyermekeknél nem jellemző - mondta az orvos. Ez a vírus "nem nagyon" terjed emberről emberre, a mértéke meg sem közelíti az influenzáét. Mivel a betegség lappangási ideje maximum14 nap, a főorvos azt javasolja, hogy aki tizennégy napon belül érkezett a járványos területről - a közép-kínai tartományokból - és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.

Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig Kínában már több mint száz halálos áldozata van, és világszerte, számos országban több ezren fertőződtek meg tőle - írta az MTI.