Új adó jöhet Magyarországon - mutatjuk a reakciókat!

Sokakat kellemetlenül érintene, mégis sok támogatója van (Videó).
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 3. hétfő, 10:50
Fotó: Napi.hu

Az utóbbi hetekben újra előkerült a vagyonadó ötlete, nemrég a két legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP és a Jobbik is felvetette, hogy hatalomra kerülésük esetén bevezetnék az új sarcot.

A nagy kérdés, hogy milyen formában jönne: a vagyon, azaz például ingatlan és autó után fizettetnék ezt meg, vagy pedig a jövedelem után. A kérdésben a Napi.hu olvasói között sincs teljes egyetértés, bár a Facebook-on feltett kérdésünkre adott válaszokból kiderült, hogy a bevezetést sokan támogatnák: az Önök szavazatai alapján mindössze 4,6 százalék az, aki szerint a mostani rendszer igazságos, nincs szükség változtatásra.

Ezzel szemben majdnem felük, egészen pontosan 49,3 százalék vélte úgy, hogy mindkét típust meg kellene adóztatni, azaz a jövedelmet és a vagyont is. Közel negyedük (24,3 százalék) szavazott arra, hogy vagyon után, 21,7 százalék pedig arra, hogy jövedelem után képzelné el a gazdagok új adóterhét. (A választási kampány már javában zajlik, aminek keretében a nyugdíjasok is elképesztő ígéreteket kapnak.)

Nézzük azonban, hogy a száraz számokon kívül, hogyan látják a vagyonadó kérdését olvasóink. Egyrészt megkérdeztük az utca emberét, ő hogyan látja. Itt már nem volt annyira egyértelmű a támogatottság:

Készítette: Böszörményi Edina, Dzindzisz Sztefan

Volt olyan olvasónk is, aki Facebook-hozzászólásban osztotta meg a véleményét, mondván a vagyonadóval bizony lehetnek problémák: "Már az ingatlan értéke is kérdéses. Borsodban kevesebbet ér ugyanakkora területű ingatlan, mint a fővárosban. Vagy egy "független értékbecslő" saccolná meg az ingatlan árát? Ha az ingatlanon jelzálog van, akkor igazából ki is a tulajdonos? A vállalkozók - még ha jól megy is a cégnek - gyakran minimálbéresek. Tehát ezekkel az ötletekkel a bérből élők, illetve a fővárosi, valamint a nyugati határszélen élőket szívatnák meg."

Volt olyan hozzászóló is, aki szerint maga az ötlet rossz: "Rossz a kérdés, még rosszabb válaszokkal! Minden szinten kevesebb adót kellene fizetni! Magyarul: az általános adóterhelést csökkenteni kell: ÁFA, tranzakciós adó és egyebek. Ezzel arányosan esetleg progresszív adózás visszaállítása."

Más konkrét javaslatot is tett Varga Mihálynak: "Én lennék a pénzügyminiszter, első dolgom lenne, hogy az áfát levinném 7-10 %-nyira, az alkalmazás terheit és az szja-t csökkenteném, és bevezetném a progresszív vagyonadót ingatlanra és luxuscikkekre (autók, vitorlások, helikopterek stb.) A jövedelmet el lehet tüntetni, de egy 500 négyzetméteres palota eléggé szembetűnő..." Ide kapcsolódik egy másik olvasónk véleménye, aki szerint fontos lenne először meghatározni, hogy "mit nevezünk vagyonnak? Hol kellene meghúzni a határt?"

Van, aki szerint "az szja sávos bevezetése lenne igazságos. Egyetértett vele egy másik olvasónk, hozzátéve azonban, hogy "az egyébként jó lett volna régebben is csak a sávok voltak rosszul megadva."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.03 22:41

@GELI: De mondok még egyszerűbbet: fel kell oldani a 80 éves titkosítás alól azokat az aktákat, amiket 2010-ben a Fidesz és az Mszp mutyielvtársai együtt, karöltve, vállvetve titkosítottak. Az alapján a jelenlegi garnitúra nagy részét le lehet csukni, szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.03 22:35

@GELI: De, lehet tenni. Csak elő kell ásni egy pár régi, vagy kevésbé régi aktáját. Olajmutyi, földmutyi, kaszinómutyi, építési mutyik, soroljam? Aztán az előzetesben már könnyebben beszélnek az offshore-számláikról, külföldi ingatlanaikról is a mutyielvtársak. Akarat kérdése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2017.04.03 22:23

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: van ilyen?? Ugyan kérem, határozza meg, miként lehet beazonosítani az oligarchát! Gondolkodjon egyértelmű, pontos beazonosíthatóságra!! És azon is gondolkodjon el, ha pl Ön lenne mocskosul gazdag, milyen baromi egyszerű trükkökkel bújna ki az adózás alól :) Alapigazság, hogy minél gazdagabb valaki, annál könnyebben tudja elrejteni a vagyonát az adófizetés alól. lásd: Simon Gábor osztrák számlái, melyekkel csak véletlenül bukott le, és csak azért vonták felelősségre, mert az eredetét nem tudta igazolni. De kérdem én, ha Önnek iszonyatosan nagy vagyona lenne, hány óra alatt tudná minden vagyonát külföldre menekíteni, ahol a magyar adószabályok már nem érvényesek?? Demszkyről ha ki is derül, hogy a 4-es metró kenőpénzeiből van a családi villa Horvátországban, mit tud tenni az állam?? Semmit. Nyilván nem az ő nevén van, az uniós jog meg nem engedi a családtagot adóztatni, sem büntetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.03 22:09

@GELI: Hodorkovszkij nagyobb menő volt a mi házi oligarcháinknál, mégis elvették a vagyonát és Szibériába küldték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2017.04.03 22:09

@realestate: botka elvti nyíltan beszélt ingatlanadóról, talán még itt a napi-n is lejött, ha jól emlékszem :) amúgy meg jogos, tapsikol mindenki, aztán pofára esnek majd, mint ahogyan a szoclib kormányzások idején szoktak... mindenki szívni fog az ingatlan és a vagyonadóval.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html