Új adók jönnek - teljesen újraírják a költségvetést

Nem nyújtotta be sem a Fidesz, sem a kormány a 300 milliárdos adócsökkentéshez szükséges módosításokat a jövő évi költségvetéshez. A kormány ugyanakkor az idei költségvetés negyedik módosítására készül, az indoklás szerint a vártnál rosszabb gazdasági folyamatok miatt.
Papp Zsolt, 2012. július 2. hétfő, 09:43
Fotó: Napi.hu

A kormány újra módosítaná a 2012-es költségvetést, így idén már ez lenne a negyedik átírása a most féléves büdzsének. A pénzforgalmi hiány változatlanul hagyásával a kiadásokat és a bevételeket 145 milliárd forinttal emelnék: a kiadási oldalon például egyes oktatási és egyházi normatív kiadásokat növelnének. A Magyar Fejlesztési Bank saját forrásainak megteremtésére az eredetileg megszabott 1400 milliárd forint helyett 1750 milliárd forint hitelt vehet fel.

Nagyobb hiány és államadósság

A javaslathoz melléklet költségvetési tanácsi vélemény rámutat: ez a javaslat az uniós eljárások szempontjából fontos eredményszemléletű hiányt és az államadósságot is növelné, miközben a tervezetnél rosszabb makropálya miatt a költségvetés tervezett bevételei sem teljesülnek. (Amint arról beszámoltunk, az MNB friss jelentése szerint a GDP-arányos államadósság 79 százalékra csökkent.) A javaslat ennek ellenére 98,4 milliárd forinttal megemelné az áfabevételeket, arra alapozva, hogy januártól az esetek túlnyomó többségében 45 nap helyett 75 napig tart az áfa visszafizetése − ami többletbevétel a büdzsé számára. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek 47 milliárd forinttal emelkednek, ezt a kormány a frekvenciaértékesítésből eredő többletbefizetésből, valamint a terven felüli osztalékbefizetésekből reméli beszedni.

Ma jöhetnek az új módosítók

A kormány ugyanakkor egyelőre adós maradt a beharangozott adócsökkentéshez szükséges módosító javaslatokkal − ezeket nagy valószínűséggel ma nyújtják be és már a 2013-as költségvetést érinti. Mint arról beszámoltunk, a Fidesz-frakció 300 milliárdos bevételcsökkentő programra tett javaslatot a kormánynak − amire Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is rábólintott. A tervek szerint adókedvezményt kapnának 25 évnél fiatalabbakat és az 55 évnél idősebbeket foglalkoztató munkáltatók, mégis megszűnhet az eva és az ekho, helyettük valami új egyszerűsített adóforma jönne. Ebben az értelemben kellene módosítani az alig két hete benyújtott 2013-as költségvetési javaslatot − annak az általános vitáját a múlt héten folytatták le a képviselők, most már úgy tűnik, hiába, ugyanis a ma várható módosítások után egy teljesen új költségvetésről kell beszélnünk, új adókkal.

Amit tudni lehet, hogy a tranzakciós illetéket kiterjesztenék a kincstári és a jegybanki műveletekre, ettől Matolcsy 200 milliárdos bevételt remél. További százmilliárd forintot pedig az ugyanekkora országvédelmi alap (kvázi rendkívüli tartalék) felszámolásával teremtene elő a miniszter. Az MNB-re kivetett százmilliárdos adó viszont 2014-ben hasonló mértékű költségvetési kiadást generál, ha az MNB ezt nem akarja a bankokra továbbhárítani, ugyanis az így keletkező veszteséget a jegybanktörvény előírásai szerint a büdzsének rendeznie kell. Simor András jegybankelnök levélben jelezte Kövér László házelnöknek, hogy a tranzakciós adó kiterjesztése az MNB-re ily módon újabb szabálytalan lépés lenne, hiszen a javaslatot mind a MNB-nek, mind az ECB-nek véleményeznie kellett volna.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

olasz, 2012.07.02 15:25

@SzaszaG:
cimeres okor.... ideologiailag a Rabbik pellengerezte ki ennyire?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.02 13:57

@SzaszaG: Jó lenne már leszállni arról, hogy az ECB közvetlenül is beleszólhat a devizatartalékunk felhasználásába. (Pl. ha így lenne, akkor minek fideszes elnök az MNB élére?)
Tessenek a 7%-os alapkamatot lejjebb ereszteni, de akkor ne csodálkozzunk, ha senki sem tesz be 5,2%-os infláció mellett betéteket, de mivel az alapkamathoz van kötve a különféle bírság és lakástámogatási hitel, ezért mindenki hitelt akar majd felvenni, s mindenki a beszállítóval fog finanszíroztatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Attila99, 2012.07.02 13:18

Ha most jó kedvem lenne, akkor azt mondanám hogy ez a Matolcsy-féle gazdaságpolitika egy kabaré. De sajnos már régóta nem tudok rajta nevetni. Fél év alatt ez már a negyedik módosítás????? Nem tudom hogy fogja fel ezt Matolcsy, de én ezt az Ő teljes kudarcának tekintem. MNB-t is meg akarja adóztatni, akkor amikor fél év kellett hogy végre meg tudjanak egyezni az MNB-ről szóló törvényben Brüsszellel? Ez most hülye vagy hülye? A másik hogy már tárgyalják a 2013-as költségvetést is, amikor a 2012-es alakulásáról sem tudnak még semmit éves távlatban, és most van a 2012-es negyedik módosítása? Ez a Fidesz-féle bagázs dilettáns balekokból áll, csak sajnos ennek mi isszuk a levét. Siralmas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.02 13:07

@SzaszaG: Mari néninek is felemelik, biza'.
Hogy nekd mi tűnik, Bérrabszolga, az meg kit érdekel?
Az ECB, mint rendes szélsőjobboldalinak, említés nélkül nem maradhat.
Jól van, most is sikerült!
Adócsaló? Az te vagy, bérrabszolga, de majd a Kétharmad utánad nyúl!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.02 13:05

@SzaszaG: Millen nagy barom is vagy te!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html