Új akadályok dőlhetnek le a paksi atomprojekt előtt

Hamarosan újabb engedélyeket kap meg a paksi bővítési projekt, amely csak azt követően futhat fel igazán, ha lezárul az atomerőművel kapcsolatos uniós vizsgálat. Addig a fejlesztésre rendelkezésre bocsátott orosz hitelből sem hívnak le pénzt.
Komócsin Sándor, 2017. február 28. kedd, 08:55
Fotó: Napi.hu

Miután az EU még nem foglalt állást a Paks 2 projekt esetleges állami támogatásával kapcsolatban, a beruházás az úgynevezett rendelkezésre tartás állapotában van - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Aszódi Attila a fejlesztésért felelős kormánybiztos. Csak ennek feloldása után hívhatják le az első részleteket a paksi bővítésre adott orosz hitelből.

Egyelőre az új blokkok műszaki tervein és az előzetes biztonsági jelentésen sem dolgoznak. Ugyanakkor az Országos Atomenergia Hivatal tavasszal kiadhatja a telephelyengedélyt és hamarosan megérkezhet a másodfokú, jogerős környezetvédelmi engedély is. A létesítési engedély kérelmét megint csak a várakozási időszak után állíthatják össze.

Aszódi szerint az elmúlt hónapokban megindult áram-áremelkedés és a következő évek fejleményei alapján meg fog térülni a bővítés. A beruházás a számításaik szerint nagyjából 55 euró/megawattórás ár mellett  rentábilis, miközben az elmúlt két hónapban minden nap 50 euró felett volt ez az ár. Paks malmára hajtja a vizet, hogy sok erőművet bezárnak a jövőben és leépítik a zöldenergia ártámogatását - mondta Aszódi.

HOZZÁSZÓLÁSOK