Új bankjegyeket vezet be az MNB - fotóval

A 2000 és az 5000 forintos leváltásával folytatódik a bankjegycsere. A jegybank ma előállt az új bankókkal.
Csernátony Csaba, 2016. november 14. hétfő, 10:05
Fotó: Napi.hu

Újabb fordulóhoz érkezik a 2014-ben az új tízezres bevezetésével elkezdett, majd 2015-ben az új húszezres kibocsátásával folytatott bankjegycsere. Jövőre a mostani kétezres és az ötezres helyére jön újabb, biztonságosabb bankjegy - jelentette be hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az új kétezres és ötezres már keddtől - november 15-től - hivatalos fizetőeszköznek számít, de a készpénzforgalomban csak 2017. márciusától jelenik meg. Az új bankók megjelenésével párhuzamosan az MNB megkezdi a régi - 2016 előtt kibocsátott - kétezresek és ötezresek bevonását. Utóbbiakkal 2017. július 31-ig lehet fizetni. Ezt követően a bankok és a posták három évig becserélik a régi kétezer és ötezer forintos bankjegyeket, a jegybank azonban 2037. július 31-ig beváltja azokat.

Mi változott és miért?

A grafikai jegyek - a bankjegyeken lévő portrék és képek - nem változtak, de áttervezték őket és az új bankók számos új biztonsági elemmel rendelkeznek - mondta Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke.

Az új ötezresnél változik az alapszín, sárgásabb lesz. A sárga alapszínt a jegybank nemzetközi és hazai fókuszcsoportos kutatások alapján választotta ki. A kutatások eredményei szerint ugyanis a lakosság számára a bankjegyek használatánál a legfontosabb szempont az egyes címletek egyszerű és magabiztos azonosíthatósága. Az új bankjegyeknél pedig ezt vették figyelembe, a sárgás alapszín miatt az ötezres egyértelműen megkülönböztethető többitől.

A forgalomban lévő bankjegyek már idősek, ezért van szükség a bankjegyek leváltására - fogalmazott Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője. A bankjegycsere 2018-ban fejeződik be, várhatóan jövőre mutatják be az új ezres bankjegyet, azt követően pedig érkezik majd az új ötszázas. Pataki Tibor a Buksza kérdésére azt mondta, hogy a készpénzigények nem indokolják az ötszázas bankjegye érmére cserélése.

A sajtótájékoztatón kiderült: a korábban kibocsátott új bankjegyek (már többségben vannak: tízezresek 82-83 százalékát már az új - 2014-ben kibocsátott - tízezresek adják, a húszezreseknél pedig az újak a teljes mennyiség 75 százalékát teszik ki.

A bankjegycsere alig több mint két évvel ezelőtt - 2014-ben végén - a tízezres leváltásával indult a tavaly pedig az új húszezres tűnt fel. Ennek során a korábbinál biztonságosabb, azaz nehezebben hamisítható bankjegyek váltják a régieket. A hamisítók ugyanis egyre profibb eszközökkel próbálkoznak.

Az új pénzek bemutatása (fotó: Csernátony Caba)

Bár a lecserélendő - forgalomban lévő - bankjegyeket általában még évekig lehet használni, a húszezresnél borult a menetrend. A jegybank idén áprilisban közölte, hogy a régi húszezresekkel csak 2016. december végéig lehet fizetni a boltokban, utána bevonja azokat. Ez azt jelenti, hogy a régi bankóktól érdemes megválni azt év végéig - igaz, három évig még a bankok és a posták is beváltják, utána viszont már csak az MNB - egészen 2036-ig.

Így a régi húszezresek pályafutása lényegében véget ér idén - szemben a régi tízezresekkel, amelyeknél még nem tudni a bevonás határidejét. Az eltérő menetrendben szerepet játszhat, hogy a jegybank szeretné elvenni a kedvét a bűnözőknek attól, hogy a régi - könnyebben hamisítható húszezreseket - kezdjenek el "gyártani".

Arra korábban volt példa, hogy egy bankjegyet a szokásosnál hamarabb kivezettek a készpénzforgalomból. A régi - barna - ötezresről van szó. Még 1999. áprilisában bocsátottak ki az új ötezrest, a barna ötezrest pedig rá pár hónapra 1999. július 26-tól már ki is vonták az elharapozó hamisítás miatt. (Érdemes tudni, hogy a barna ötezrest 2019. július 27-ig még beváltja a jegybank.)


Az ezreseknél is volt egy időközi csere: 2006-ban kellett őket lecserélni az új, hologram hatású fémcsíkkal ellátott bankjegyekre. A jegybanki szakértők egyik elemzésükben fontos körülményként említették (pdf) többek között, hogy a készpénzforgalomban párhuzamosan jelenlévő régi és új verziójú azonos címletű bankjegyek hosszabb távon már kedvezőtlenül befolyásolják a fokozatosan előtérbe kerülő pénzkezelő gépek, automaták használatát, ezért jó, ha az új bankjegyek minél előbb átveszik a helyet.

Maradt a papíralap

A magyar jegybank az új, biztonságosabb tízezer és húszezer forintos bankjegynél maradt a papíralapú gyártásnál, és nemzetközi szinten is a többség ezt az utat követi. Van azonban néhány ország, ahol műanyag - polimer - bankjegyekre váltottak. A Buksza még két évvel 2014-ben kérdezte a jegybankot, Magyarországon lesz-e polimer bankjegy, de erre az MNB nemmel felelt. Bár a műanyag bankjegyek előnye, hogy tartósabbak, ellenállóbbak és nehezebben hamisíthatóak, mint a papíralapú társaik. Ugyanakkor nehezebben lehet összehajtani őket, ha nedvesek lesznek, akkor könnyebben összetapadnak, ami a készpénzkezelésnél problémát jelent. A műanyag bankjegyek - a bankjegyeket gyártó MNB-tulajdonban lévő Pénzjegynyomda összeállítása szerint -  speciális gyártói, nyomdatechnikai hátteret igényelnek, ezért csak szűk körben terjedtek el (Ausztráliában, Kanadában vagy a szomszédos Romániában, amelynek korábban nem volt saját bankjegygyártása).

A Magyarországhoz hasonló méretű és saját bankjegygyártási kultúrával rendelkező országokban egy ilyen váltás rendkívül költséges és kockázatos lenne. A nemzetközi tapasztalatok szerint pedig a hamisítás elleni hatékony védelem és a tartósság a papíralapú bankjegyekkel is biztosítható. A most folyó bankjegycsere tehát ezzel is magyarázható, azaz az új bankjegyek amellett, hogy nehezebben hamisíthatóak, a korábbiakhoz képest tartósabbak is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

realis41, 2018.02.28 12:09

Mondják, kedves Illetékesek, miért nem lehet TELJESEN ELÜTŐ SZÍNŰ új pénzeket kreálni????

Azért, hogy az öregeket átverhessék a boltokban , piacokon? Mert nem jól látnak, és a kisebb címletű pénz helyett a nagyobbat adják oda?

Nem érthető ez a sok hasonló szín a bankjegyek között...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.11.14 13:34

@matura: Az nem a napvilág, amibe kimásztál, hanem a pöcegödör. :P

Szerencsétlen barom. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.11.14 13:33

@Rodent: Te meg miről beszélsz, te szerencsétlen? :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.11.14 13:07

Dakota Summer
Ha kimásznál a lyukból, megértenéd a napnál világosabb ügyeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.11.14 11:26

@Hazug Dakota: Don Pepe -nel lehet mar online fizetni kartyaval a rendelt etelekert? Vagy azert annyira nagy fejlodes meg nem volt Mo -on? :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html