Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közgazdász végzettségű államtitkár a legnagyobb kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia fiatalabb, feltörekvő nemzedékének képviselője, először több mint tíz éve került a belügyminisztériumba, ahol azóta több különböző poszton dolgozott. Saková a 2016-os parlamenti választások után lett belügyi államtitkár, arca ezt követően vált ismertté. A pozsonyi sajtó a márciusban lemondani kényszerült korábbi tárcavezető, Robert Kalinák jobb kezének tartja - tudósít az MTI.

Saková várhatóan még a héten elfoglalhatja a - tisztséget csupán néhány hétig betöltő, Tomás Drucker múlt heti távozásával megüresedett - belügyminiszteri posztot.

Szlovákiában két hónapja - változó intenzitással folyó - belpolitikai válsághoz vezetett, hogy február végén meggyilkolva találtak egy fiatal szlovák tényfeltáró, főként adócsalási ügyekkel foglalkozó újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét. Kuciakot a rendőrség feltételezése szerint munkájával összefüggésben, megrendelésre ölhették meg. Az újságíró-gyilkosság miatt az országban a rendszerváltozás óta példátlan nagyságú tüntetések kezdődtek, előbb az ügy kivizsgálását követelve, majd kormányellenes jelszavakkal.

Robert Fico akkori kormányfő az újságíró-gyilkosság után történteket külföldről irányított destabilizációs kísérletnek minősítette, de a válság hatására később több miniszteréhez - köztük Robert Kalinák belügyminiszterhez - hasonlóan távozni kényszerült. A kabinet széleskörű átalakításon esett át, az új miniszterelnököt, Peter Pellegrinit március végén nevezték ki.

Ez a kabinet sem bizonyult sokáig stabilnak, a folytatódó tüntetések hatására belügyminisztere - Tomás Drucker - néhány hét után lemondott, másnap pedig bejelentették, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány május végén távozik tisztségéből. A főkapitány távozása az előző hetek tüntetéseinek egyik fő követelése volt.