A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján alapítja meg a SIP-et, viszont a társaság felett a tulajdonosi jogokat az Országgyűlés Hivatala gyakorolja.

Az új cég konkrét feladatait is megszabta a kormány. Első helyen áll a Földművelésügyi Minisztérium (FM) épületének rekonstrukcióját megalapozó kormányzati döntések előkészítése. Így gondoskodnia kell az épület teljes körű építészeti és műszaki felméréséről, továbbá elvégzi "az épületben jelenleg működő állami intézmények és nemzetközi szervezetek struktúrájának elemzését és a műszaki lehetőségeket figyelembe vevő döntés-előkészítő tanulmányt készít". (Ez utóbbi feladatot nehéz értelmezni, de úgy is olvasható, hogy az FM kiköltözik az épületből - a szerk.)

A SIP feladata lesz - a teret övező társasházak közgyűléseivel szükség szerint egyeztetve - azok homlokzati- és tetőrekonstrukciójának az előkészítése.

Végül a SIP építteti fel a volt METESZ székház helyén az Országgyűlés új hivatali irodaházát, valamint tervezteti és bonyolítja a Néprajzi Múzeum átalakítását, ahova a Kúria költözik majd.