Új családi szociális segélyezést vezetnek be januártól

Augusztus közepéig kell elkészítenie az előterjesztést az egységes családtámogatási rendszerről az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumnak (ICSSZEM), a jövőre életbe lépő változások összességében 13 milliárd forint többletforrást igényelnek az idei kiadásokhoz képest - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Részletek a NAPI Gazdaság mai számában.
NAPI Online, 2005. július 22. péntek, 07:00
Fotó:

A családügyi tárca mellett a Pénzügyminisztérium is kapott feladatokat, amelyeket a 2006-ról szóló adó-, illetve költségvetési törvényekhez kapcsolódóan - tehát egy későbbi időpontban - kell végrehajtani. A kormányhatározat szerint 2006. január elsejétől emelkedik a családi pótlék összege - ez összességében 7,5 milliárd forint többletforrást igényel jövőre -, abba beleépül a rendszeres gyermekvédelmi támogatás.

Ezzel párhuzamosan megszűnik a családi adókedvezmény az egy-, illetve a kétgyermekes családok esetében; a három gyermeket nevelők továbbra is élhetnek azonban a kedvezménnyel, amelynek összege gyermekenként havi 4000 forint, de csak évi hatmillió forint jövedelemhatárig. E fölött fokozatosan csökken a kedvezmény összege havi 550 ezer forint jövedelemig, ahol megszűnik ez a lehetőség. A háromnál több gyermeket nevelők jövedelemhatára viszont gyermekenként további 500 ezer forinttal emelkedik. Idén még 8 millió forint a jövedelemhatár, s nincs korlátozás gyermekszám szerint. Részletek a NAPI Gazdaság mai számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK