Új dologgal barátkozhatunk az egészségügyben - mutatjuk, mire való

Új fogalommal barátkozhatunk az egészségügyben, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT). Mi ez, mire való, hogyan kell használni? Cikkünkben szakértő segítségével összeszedtük a tudnivalókat.
Szepesi Anita, 2017. március 11. szombat, 19:22
Fotó: Napi.hu

Uniós forrásból elkészült az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amely fejlesztői szerint nagyobb betegbiztonságot, az adminisztrációs terhek csökkentését eredményezi, illetve ezen keresztül lehet majd kiállítani az e-beutalókat és az e-recepteket is. Az éles pilot program február közepén indult.

Mit jelent valójában az EESZT, hogyan működik, mire lehet és mire érdemes használni, kell-e aggódnunk az adataink kezelése miatt? Az alábbiakban lépésről lépésre vesszük végig a teendőket az EESZT fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetője,  Szabó Bálint segítségével.

Mi az EESZT?

Az EESZT egy internet alapú komplex, interaktív adatbázis (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) háziorvosok, járóbeteg- és szakrendelők, patikák és nem utolsó sorban a lakosság számára. Használata november elsejétől kötelező a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak, az értelme pedig alapvetően az, hogy a beteg ellátási dokumentációját, eseményeit, vizsgálati eredményeit a kezelőorvos pontosan átlássa, a felírt és kiváltott vagy ki nem váltott receptjeivel együtt. Gyors, pontos képet kaphat így az előzményekről, s az információk birtokában megalapozottabban dönthet további vizsgálatokról vagy kezelésekről, mintha a beteg magával hozott, esetleg hiányos dokumentációira, vagy az emlékezetére alapozna.

Az EESZT  tulajdonképpen az egészségügyben eddig szigetszerűen meglévő informatikai rendszereket kapcsolja össze, minden ellátási esemény, vizsgálat, beutaló, recept megjelenik benne.  Az EESZT adatai az eddig megszokott  adatfelvétel során keletkeznek, további adminisztrációt nem igényel a rendszer.

Mivel a szolgáltató felelőssége az EESZT-hez való kapcsolódás, a novemberi országos induláshoz a pilot programban nem szereplő informatikai rendszerszállítóknak (háziorvosi, patikai, kórházi rendszerszállítók) is fel kell készíteni a rendszereiket, amihez a szükséges fejlesztői információkat az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) kaphatják meg.

Maga a felület az eeszt.gov.hu oldalon érhető el, információkat az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon találhatnak az érdeklődők. A rendszer február közepétől élesedett, a pilot programként futó tesztidőszak augusztus közepéig tart 11 kórház, 22 háziorvos és 36 patika részvételével. A pilotban részt vevő egészségügyi szolgáltatók csak március közepétől férnek hozzá a felülethez, addig a lakosság úgy rendelkezhet az egészségügyi adataihoz való hozzáférésről, hogy azokat még egyetlen szolgáltató sem látta.

Most mit láthat az EESZT-ben?

Március közepéig csak a hozzáférést szabályozó önrendelkezés eredményeként megjelenő beállítások láthatók a személyes adatlapon a változások között. A hozzáférési beállítás március közepe után is bármikor módosítható. A módosítás a teljes rendszer teljes adattömegére érvényesül, azaz ha valaki módosít a hozzáférési szabályokon, az a módosítás érvényes lesz a már korábban betöltött adatok hozzáférésére is.

Az EESZT üresen indul, tehát a március utáni ellátások adataival töltődik. Visszamenőleges adatokkal a jelenlegi fejlesztési fázisban nem töltik fel, az egy következő fázis lesz, ami 2018 második fele előtt biztosan nem valósul meg. Ha majd a visszamenőleges adatok feltöltésére is alkalmas lesz a rendszer, az állampolgároknak ismét rendelkezhetnek arról, hogy hozzájárulnak-e korábbi egészségügyi adataik betöltéséhez.

Internethozzáférés híján, illetve a 16 év alatti gyerekek esetében kormányablaknál intézhető az önrendelkezés a szülő segítségével.

Hogy lehet önrendelkezni?

Az internetes belépést az eeszt.gov.hu oldalról kell indítani, ügyfélkapus hozzáféréssel és taj-számmal. A sikeres bejelentkezés után a fő beállítási lehetőségek az első oldalon találhatók. Az alapállapot a jelenlegi adatvédelmi törvényeknek megfelelő hozzáférést takar, azaz az érzékeny egészségügyi adatok -  addiktológia, nemi betegségek, pszichiátriai betegségek - ellátási eseményei csak szakmai egyezőség esetén hívhatók le, azaz a beteg saját kezelőorvosa láthatja az információt. Kezelőorvosnak a beteg választott háziorvosa, valamint az őt ellátó szakorvosok minősülnek. Pszichiátriai betegség esetén például nem az összes pszichiáter, csak az, aki ellátta a beteget.

A részletes beállítás menüpontban az egyes modulokhoz tartozó egészségügyi dokumentációk hozzáférhetőségét külön is lehet szabályozni, az egyedi beállításnál pedig konkrét orvos adott napon és intézményben való felkereséséhez is külön jogosultságot lehet megszabni. Tehát van arra lehetőség, hogy egy általános tiltás mellett egy konkrét esetre ezt feloldjuk, illetve a konkrét eseten belül adott dokumentációk elérhetőségét engedélyezzük.

A gyógyszerészek csak a nyitott, még ki nem váltott e-recepttel kapcsolatos információkat látják. A korábban felírt vények közül csak azokat látják, amelyeket az adott patikában váltott ki a beteg.

Munkaadók, munkáltatók, egészségbiztosítók továbbra is csak az eddigiek szerint (kezelőorvosként) férhetnek hozzá egészségügyi adatainkhoz, az EESZT-ből nem kérhetnek le tetszés szerinti betegre vonatkozó adatot.

Elmondjam, hogy titkolok valamit?

Ha korlátozom a hozzáférést, eldönthetem, hogy adok-e erről tájékoztatást az adatot lekérőnek, vagy sem. Ha igen, akkor az orvos érzékeli, hogy vannak adatok a rendszerben, de nem látja azokat. Ha nem, akkor a lekérő úgy látja, mintha nem lenne adat a betegnél. Akit elkap a korlátozási hév, vegye számításba, hogy mit nyer és mit veszít azzal, ha az orvos nem kellően informált a kezelésekor.

Sürgősségi esetben, ha az orvos sürgősségi ellátásként jelöli meg az ellátást, akkor az önrendelkezési beállítástól függetlenül elérhetővé válik az adat a lekérő számára, azonban az orvosnak ezt a helyzetet dokumentálnia kell.

Az adatlekéréseket, és azok sikeres vagy sikertelen voltát a beteg maga ellenőrizheti a rendszerben.

Nem csak az ellátási események és a felírt receptek jelennek meg az EESZT-ben, hanem egy e-profil is, amit főként a háziorvos állít elő olyan egészségügyi alapinformációkból, mint a vércsoport vagy az allergiák, krónikus betegségek leírása. Az e-profil adatok megismerhetőségét, a "Térbe" való betöltését korlátozhatjuk. Tiltható a teljes profil, de választhatom az új adat beküldésének tiltását is, az alapbeállítás itt mind a beküldést, mind a lekérdezést megengedi.

Mire jó még az EESZT?

Állampolgárként kérhetek e-mailben értesítést a rendszertől az elkészülő vizsgálati eredményeimről, illetve a rendszerben az ellátásom során keletkező dokumentumokról. Megtekinthetem a receptjeimet, vizsgálati dokumentumaimat, beutalóimat, valamint az adatkezelésem kapcsán keletkezett hozzáférési információkat is.

Lesz lehetőség arra is, hogy az e-beutaló elkészítésével egy időben időpontot is foglaljon a rendszer, ez azon múlik, hogy a kórházak, rendelők számára az informatikai rendszerűk szállítói biztosítanak-e olyan felületet, amin közzétehetik az erőforrásaikat. Az EESZT-ben ugyanis már megvan ez a struktúra.

Jó lesz

A projekt vezetői állítják, hogy nagyobb betegbiztonságot és kevesebb adminisztrációt jelent az EESZT működése, az egészségügyi dolgozók általi használata pedig nem okozhat gondot annak, aki eddig is használta a saját informatikai rendszerét. Plusz hardver nem kell hozzá, néhány hónapos informatikai fejlesztés azonban igen, amit időben el kell kezdeni fejleszteni, hogy a novemberi teljes körű indulásra mindenki készen álljon.

A rendszergazdák nagy része már felvette a kapcsolatot az EESZT-t fejlesztőkkel - a kórházi rendszerek 69, a patikai rendszerek 85, a háziorvosi rendszerek 72 százaléka augusztusra készen áll a csatlakozásra, a többieknek azonban mielőbb fel kell venni a kapcsolatot a fejlesztőkkel illetve tanulmányozni az  e-egeszsegugy.gov.hu honlapot a zökkenőmentes novemberi indulás érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK