Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nettó 116 milliárd forint összköltségű beruházások közé tartozik egyebek között a komáromi Duna-híd megépítése, a Kelenföld-Százhalombatta vasúti vonalszakasz korszerűsítése, 59 elővárosi motorvonat felszerelése ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel és az első hazai cseppfolyósított földgáz (LNG) töltőpontok létesítése. A belvízi közlekedést mintegy nettó 10 milliárd forint értékű, az infrastruktúra, a kitűzési és információs rendszer fejlesztését célzó fejlesztés élénkítheti. Magyarország összesen 85,5 milliárd forint támogatást nyerhet el első CEF-projektjei megvalósítására - olvasható az NFM közleményében.

A nyertesek kétoldalú Támogatási Megállapodásokat kötnek az Európai Bizottsággal a forráslehívás feltételeiről, részletszabályairól. A beruházásokhoz kapcsolódó első közbeszerzések már az idei évben megjelenhetnek. A második CEF közlekedési pályázati kör kiírása 2015 novemberében, a harmadik pedig 2016 őszén várható.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: "Magyarország határozott célja, hogy a három pályázati fordulóban maradéktalanul lekösse a nemzeti boríték közel 400 milliárd forintos keretét. Az első körben a rendelkezésre álló forrásmennyiség negyedét hívhatják le a hazai projektgazdák. A szaktárca a fennmaradó források elnyerésére is részletesen kidolgozott fejlesztési tervekkel készül."