A forint a CLS (teljes nevén Continuous Linked Settlement) Csoport által üzemeltetett nemzetközi devizakiegyenlítési rendszerhez való, november 16-i csatlakozásával a magyarországi devizakereskedelem piaci turbulencia esetén is stabilan tud működni - emelte ki a jegybanki alelnök.

Gerhardt Ferenc kiemelte: a CLS rendszerhez való csatlakozás az elmúlt évtized talán legfontosabb pénzügyi infrastruktúra fejlesztési projektje volt Magyarországon. A kevesebb, mint két évig tartó csatlakozási folyamat eredményeképp a forint a kelet-közép-európai régióban elsőként lépett a CLS rendszerbe, és lett a 18. kiegyenlítési deviza - ismertette az MNB alelnöke. A CLS rendszerbe való belépéssel a magyar forint a devizapiacon a "normál időszakban" hatékonyan, az esetleges válságokban pedig biztonságosan, "normálisan" tud működni.

Peter Went, a CLS International igazgatója elmondta: a projekt mindvégig a magyar bankrendszer tagjainak erős támogatását élvezte. A novemberi 16-i időpontig 11, forintügyletekkel foglalkozó bank volt kész a csatlakozásra, a következő hónapokban továbbiak csatlakozására számítanak. Véleménye szerint a forint olyan deviza, amely jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, így már a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy mind a szabályozó hatóságok, mind pedig a pénzpiaci szereplők érdekeltek a forintügyletek CLS-kiegyenlítésében. "Folytatni kívánjuk az MNB-vel megkezdett munkát, hogy a helyi és külföldi intézmények részvételi aránya tovább növekedjen a magyar piacon" - tette hozzá.

A CLS egy rendszerkockázati szempontból fontos pénzpiaci eszköz, amelyet a globális devizapiac kiegyenlítési kockázatának csökkentése érdekében hoztak létre. A CLS 2015-ben naponta átlagosan mintegy 4800 milliárd dollár értékben egyenlített ki ügyleteket 65 globális, jelentős pénzügyi és gazdasági intézmény és további, a rendszerhez közvetten csatlakozó 18 ezer pénzügyi szolgáltató nevében.

A CLS azzal kezeli a devizakiegyenlítési kockázatot, hogy egyidejűleg egyenlíti ki egy devizaügylet mindkét pénzlábát: így az ügylet szereplői csak akkor kapják meg a részükre küldött devizát, ha maguk is teljesítették a másik deviza átutalását. Mindezt egyedi kiegyenlítési szolgáltatása keretében valósítja meg, mely a 18 kiegyenlítési deviza valós idejű bruttó elszámolási rendszeréhez való csatlakozásán alapul. A rendszerbe küldött devizaügyeletek, illetve a kapcsolódó pénzügyi műveletek kiegyenlítése végleges és visszavonhatatlan - olvasható az esemény után kiadott jegybanki közleményben.