Új fejlemény a lélegeztetőgépekkel kapcsolatban

A legtöbb védőeszköz CE-minősítéssel rendelkezik, amelyik pedig nem, de a szakhatóság szerint megfelelt az EU-ban érvényes alapvető biztonsági és hatékonysági követelményeknek, nemzeti eltérési engedélyt kapott - válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Szabó Tímea párbeszédes képvislő írásbeli kérdésére, amelyben a kínai lélegeztetőgép minőségellenőrzését firtatta.
Szepesi Anita, 2020. május 28. csütörtök, 18:54
Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

Ki ellenőrzi itthon a beszerzett lélegeztetőgépek minőségét, illetve mi az oka a kétes minőségű lélegeztetőgépek beszerzésének, és hogyan képesek érvényesíteni a minőségbiztosítási szempontokat? - tette fel írásbeli kérdését Kásler MIklós emberi erőforrás, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Kérdésének indoklásában a képviselő azt írja, sajnos lassan evidencia már, hogy a kínai egészségügyi védőeszközökkel nagyon sok probléma van a nyugat-európai országokba és itthon egyaránt. Előfordultak hamis tanúsítványok, téves eredményt adó gyorstesztek, fertőzött területeket, reptereket, repülőgépeket érintő eszközszállítás, rossz minőségű maszkok kiadása, és a kínai lélegeztetőgépek kapcsán is hasonló hírek érkeznek.

A minőségi kifogásokra válaszul Kína április 1-jén rendkívül szigorú minőségbiztosítási követelményeket léptet hatályba, ám kérdés, hogy ennek a gyakorlatban milyen következményei lesznek.

A képviselő szerint aggodalomra ad okot az értékesítő cégek átláthatatlan működése, kétes háttere is. Példaként említi a Semmelweis Egyetem 196 darabos beszerzését a kínai hátterű CECZ Közép-európai Kft.-től. A cég tulajdonosa a kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company, honlappal nem rendelkezik, a gépek ára pedig széles skálán, 2-3 millió forinttól 8 millióig terjed. A lélegeztetőgépek másik beszerzési forrása egy magyar tőzsdén jegyzett informatikai cég, az Ott-One Nyrt. korábban nem foglalkozott egészségügyi eszközök kereskedelmével. A cég először a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából vett 500 lélegeztetőgépet 4,7milliárd forint értékben, majd az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapott 7,7 milliárdos megbízást lélegeztetőgépek, kiegészítők, védőmaszkok vásárlására. Szabó Tímea szerint joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire megbízhatóak szakmailag ezek a cégek, ha korábban sosem foglalkoztak egészségügyi berendezésekkel.

Kérdéseire Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszolva azt írta, a legtöbb védőeszköz CE-minősítéssel rendelkezik, vagyis az európai szabványnak megfelel, így használható a vírusvédekezésben. A minősítéssel nem rendelkezők közül azokra, amelyek a szakhatóság szerint megfeleltek az EU-ban érvényes biztonsági és hatékonysági követelményeknek, nemzeti eltérési engedélyt adtak ki.

A képviselő felvetése nem tűnik indokolatlannak. Az egyik közelmúltbeli, nagy médiavisszhangot kiváltott beszerzés kapcsán péládul az derült ki, hogy bizonyos kórházak intenzív osztályai ResMed Lumis 150 lélegeztetőgépet kaptak a Covid-19 betegségben szenvedő, tüdőgyulladásos betegek ellátására. Ezekről pedig  Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos a magyar és angol nyelvű használati utasítást átolvasva megállapította, hogy krónikus tüdőbetegségek, valamint alvás közbeni légzészavarok főként otthoni kezelésére való. Lovas szakvéleménye szerint a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.29 00:39

2020 05 27 - KORONAVÍRUSSAL IDOMÍTOTT EMBEREK

https://www.youtube.com/watch?v=iiTZJ75myO4
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.05.29 00:00

@tegnaputan:
Ne nyomd a sódert, szarok és kész. Különben is ki merné megkérdőjelezni a fideszes szövegelést? Azonnal kirúgnák az állásából. Orbán isten birodalmába nem férne bele, ő tévedhetetlen vezető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.05.28 23:47

@tegnaputan:
Csak a tisztán látás miatt.
1, A szeged365.hu egy Fidesz pénzből felépített híroldal. Propagandagyár nem több, a fidesz mantrát nyomják. Ugyanaz a kategória mint a TV2, MTVA, Pesti Srácok, Origo, Kesma lapok stb.
Fele sem igaz ami ott megjelenik, és a valóságtartalom is kétes.
2, A szegedi egyetem rektóra az az ember aki rendszeresen a város Fideszes országgyülési képviselőjével mutatkozik (így pártatlanként nem lehet jellemezni, egyértelmű hova húz a szíve), nem mellesleg ő volt az aki utasította az oktatókat, a választások idején, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól miközben ő maga nyíltan támogatta a város Fideszes polgármester jelöltjét. Ja és a rektor volt az az ember aki megfertőződött egy ausztriai síelésen de az önkéntes karantén helyett bement dolgozni, sőt még műtőtt is.
Szóval ez a sajtónyilatkozat szinte biztos, hogy a rektor utasítására történt és a cél nem lehetett más mint védeni a mundér becsületét.
Jobban hiszek az aneszteziológusnak és több kollégájának aki alkalmatlannak nevezte a gépet életmentésre.
Egy apnoe beteg esetén biztos jó a készülék, de ne keverjük már a szezont a fazonnal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.05.28 20:53

A napi.hu tovább nyomja a kake news-t a lélegeztető gépekkel kapcsolatban. A ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos ellátására alkalmas.
A Szegedi Tudományegyetem sajtó-osztálya az alább olvasható közleményt juttatta el a Szeged365.hu szerkesztőségéhez, hogy ezzel is segítse a megértését annak, hogy az ausztrál non-invazív légeztetőgép is lélegeztetőgép, nem pedig kínai gyártmányú alvássegítő eszköz, ahogy azt bizonyos orgánumok terjesztik.
"A négy hazai orvosképző egyetem által az ITM támogatásával megvalósított eszközbeszerzés maradéktalanul megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megújult ajánlásának, amely a koronavírusos betegek esetében inkább a non-invazív ellátást javasolja. Az ehhez szükséges készülékek abban segítik a szakembereket, hogy minél inkább elodázzák, lehetőség szerint teljesen megelőzzék az invazív lélegeztetést. A non-invazív eszközök a lélegeztető gépről lekerült betegek utógondozásában is hasznosulnak. Az egyetemek a 56 non-invazív eszköz mellett közel háromszor annyi, 140 invazív lélegeztetőgépet is kaptak a legsúlyosabb állapotú fertőzöttek kezeléséhez"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.05.28 20:32

Amit a nervitézek vesznek az csak jó lehet és olcsó. Pontosabban ha nem az akkor azzá teszik :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html