A képelemző program a "beszélgetéssel" képessé válik arra, hogy többmilliárdnyi sejt között olyan új sejttípusokat fedezzen fel, amelyek új információkat adhatnak a biológiai mintákról, utat nyitva a diagnosztika, a célzott gyógyszerkutatás vagy a személyre szabott terápia precizitásának növelése előtt. Az Advanced Cell Classifier (ACC 2.0) néven közzétett szoftverhez szerzői szabad hozzáférést biztosítanak - derül ki a cikkből.

Horváth Péter, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetéhez tartozó Szintetikus és Rendszerbiológiai Egység tudományos főmunkatársa szerint az általuk írt képelemző program megpróbálja megtanulni, hogyan reprezentálja a szakember a tudást, vagyis mik azok a kulcsfontosságú jellemzők, amelyek a leginkább meghatározzák a döntéseit.

A minden eddiginél mélyrehatóbb, sejtszintű mikroszkópos adatelemzés persze nem jelenti azt, hogy a szakember idővel feleslegessé válna, hiszen a program által felfedezett új sejttípusok diagnosztikai és terápiás jelentőségének értékeléséhez továbbra is nélkülözhetetlen az emberi szaktudás.

Ígéretes eszköz a daganatok elleni küzdelemben

A kutatók a Zürichi Gyermekklinikával együttműködésben vizsgálják a szoftver gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit. Akut limfoid leukémiás betegektől származó vérmintákon hatvanféle hatóanyagot teszteltek (zömmel engedélyezett gyógyszereket, de preklinikai fejlesztés alatt álló vegyületeket is), és a gyógyszerhatást mikroszkópos képelemzéssel követték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a program megbízható képet adott arról, hogy a különböző hatóanyagok alkalmazása mellett milyen arányban élték túl a kezelést a leukémiás, illetve a csontvelői őssejtek. Ez lehetőséget ad a gyógyszeres kezelés optimalizálására úgy, hogy a rosszindulatúan átalakult fehérvérsejtek elpusztítása mellett a lehető legnagyobb mértékben védjék a csontvelői őssejteket.

További részletek itt.