A 2011. évi nyugdíjreform jelentős vagyonátadást indított el a nyugdíjpénztári szektorban, az események lezajlása után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehit) bízták meg, hogy a pénztárakat világítsák át. Egy évvel ezelőtt már több szabálytalanság miatt három pénztár ellen feljelentést tettek, viszont már akkor azt az információt kapta a Portfolio.hu, hogy befektetési oldalon bőven lehet feljelentésekre számítani.

A lap információi szerint erre került sor most, a Kehi vizsgálata ugyanis gyanús ingatlanbefektetéseket tárt fel. Két ingatlanalappal is problémák voltak, az ellenőrzések szerint a MAG Ingatlanbefektetési Alap és a NAP Ingatlanfejlesztő Alap esetében az alapkezelők nem az alap javára vásároltak kedvező áru ingatlanokat. Az alapok kezelését 2011 augusztusáig a Macrogamma látta el.

A Kehi szerint nem az alap befektetőinek érdekében járt el az alapkezelő, amikor kedvezményes áru ingatlanokat vásárolt. Mint kiderült, az értékesítési láncolatba egy saját érdekeltségi körbe tartozó és így árfelhajtó szerepet játszó offshore cégek kerültek beiktatásra, ahol az ingatlanok eladásának nyeresége kicsapódott. A gyanút az is erősíti, hogy a Macrogamma és a Thompson & White cég között nemcsak szervezeti, hanem személyi összefonódásokat is találtak.

Ez viszont csak a problémák egyik köre, hiszen a magánkasszákhoz és az állami rendszerbe történő visszalépéseket követően az államhoz (Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz) visszakerült befektetési jegyek várhatóan értéktelenné válnak, hiszen az érintett és jelentősen túlértékelt ingatlanokat időközben jelzálogot jegyeztek be.