BUX
38240

Új gyúanyagot talált az ipari lokomotív

A feldolgozó ipar belföldi értékesítésének 7,7 százalékos és az export 4,7 százalékos élénkülése nyomán 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene januárban az egy évvel korábbihoz képest - derült ki a KSH részletes jelentéséből.

Napi.hu, 2015. március 12. csütörtök, 09:32

Az ipar egészét tekintve a belföldi értékesítés 3,7, a kivitel 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A második becslés megerősítette a múlt héten közölt előzetes adatokat, miszerint januárban az egy évvel korábbihoz képest 7,7 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint pedig 4,3 százalékkal haladta meg az előző havit.

A járműipar továbbra is húzóágazatnak számít, januárban 11 százalékkal növelte termelését éves összevetésben. Ugyanakkor kiugróan, 30 százalékkal nőtt az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása is.

NGM: éljen

A januári bővüléshez jelentős mértékben járult hozzá a járműipar teljesítménye, amely a Magyarországon megtelepedett autóipari vállalatok további fejlesztéseinek köszönhető - kommentált az NGM.

Az ipari termelés csaknem másfél éve folyamatosan növekszik, amely nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul. A növekedést tovább erősítheti a Suzuki modellváltása és az Audi augusztus óta tartó, három műszakos gyártása is.

A járműgyártás idén januárban 11 százalékkal, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása pedig jelentősen, 30 százalékkal bővült. Szintén jelentős mértékben, 20 százalékkal nőtt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása, főként a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Számottevően, több mint 10 százalékkal bővült a gumi, műanyag és nemesfém ásványi termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás is.

Az ipari növekedés egészséges szerkezetét számos tényező mutatja, egyebek mellett, hogy 2015 januárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenegyben termelésbővülést regisztráltak valamint, hogy a növekedést mind az export, mind pedig a belső fogyasztás támogatja. Az ágazat további tartós növekedése várható, ugyanis a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése januárban 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül pedig az új exportrendelések 32 százalékos emelkedést mutattak. Az összes rendelésállomány 20 százalékkal bővült a 2014. januári szinthez viszonyítva. Kedvező továbbá, hogy a Suzuki nemrégiben kezdte el gyártani új modelljét, mely idén várhatóan tovább emeli majd az ipari kibocsátás volumenét, ezen túl a hazai fogyasztás dinamikus bővülése várható, ami az élelmiszeripari kibocsátás további növekedését prognosztizálja - véli a tárca.