A közeljövőben az Országgyűlés elé kerülhet a Közlekedésbiztonsági Szervezet működését szabályozó törvény módosítása - mondta Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára a szervezet első öt éves működését értékelő állománygyűlésen a minisztérium közleménye szerint. A KBSz 2006 januárjában vette át a jogelőd Polgári Légiközlekedési Biztonsági Szervezet feladatait.

A légi-, vasúti és viziközlekedési események szakmai vizsgálatáról szóló törvény főként az uniós jogszabályi környezet változásai miatt szorul részleges átdolgozásra. A változtatások célja a Közlekedésbiztonsági Szervezet által végzett szakmai vizsgálatok tartalmának az időközben átdolgozott uniós szabályokhoz igazítása, és az elmúlt időszakban szerzett gyakorlati tapasztalatok tanulságainak beépítése. A módosítás uniós irányelv alapján szabályozza újra a viziközlekedési balesetek és események különböző kategóriáit - áll a tárca közleményében.

A jelenlegi szabályok szerint a KBSz vizsgálati kötelezettsége csak a súlyos vasúti balesetekre terjed ki, a vasúti baleseteket és a váratlan vasúti eseményeket saját döntése alapján vizsgálhatja. A légiközlekedésben bevált gyakorlat átültetésével a KBSz a jövőben a vasúttársaság biztonsági szervezetét is felszólíthatja az úgynevezett üzembentartói vizsgálat lefolytatására, amelynek eredményéről jelentésben kap tájékoztatást. A változással jelentősen bővül a szervezet tevékenységének információs bázisa, ezzel javul a vasúti közlekedés biztonsága. Az új szabályozás nyomán a KBSZ a jelenlegi szakembergárdával akár a metró- vagy villamosközlekedésben bekövetkező baleseteket is vizsgálhatja majd.