Lényegében újjáéled a tisztiorvosi szolgálat: a lap cikke szerint szervezet az egészségügyi kormányzat háttérintézményeinek két évvel ezelőtti beolvasztásakor veszítette el önállóságát, de októbertől újra működni fog. Feladatai nagy részét az Országos Közegészségügyi Intézettől (OKI) veszi át, sőt ezt is nevezik át október elsejétől Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), az új hivatalhoz kerül minden olyan egység is, amit eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára felügyelt.

Hatáskörébe tartozik majd például az országos népegészségügyi programok előkészítése, irányítása, szervezése, az egészségügyi ellátórendszer, a közegészségügy, és a kémiai biztonság szakmai felügyelete. Ismét lesz önálló országos tisztifőorvos, aki két helyettest is kap maga mellé. Őket az Emmi-t vezető miniszter nevezheti ki.

Azt is az NNK ellenőrzi majg, hogy az egészségügyi szolgáltatók rendelkeznek-e az ellátáshoz szükséges minimális tárgyi és szakmai feltételekkel. Ilyen ellenőrzést azonban egy ideje a hivatal nem végez. Paller Judit korábbi megbízott tisztifőorvos 2012-ben egy szakmai konferencián maga jelentette be, hogy Magyarországon egyetlen kórház sem felel meg minden tekintetben a minimumfeltételeknek, ezért aztán nem is ellenőriznek - eleveníti fel a lap.

Kérdés, milyen változást hoz az új pozíció a - szakmai szervezetek szerint - forráshiányos egészségügyben, miután most még az Állami Számvevőszék is felelőtlen gazdálkodással vádolja az ellátókat.

A fotó forrása: MTI/Balogh Zoltán.