Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) utalt arra, hogy az állami konszolidációval a korábbi 27 milliárd 800 millió forintról 9 milliárd 730 millió forintra csökken az idén Debrecen adósságállománya, ami 31 százaléka az új kiadási főösszegnek. A város vagyona 273 és 275 milliárd forint között van; ebben akkor lesz változás, ha aktiválják a folyó beruházásokat - jelezte a politikus.

A polgármester szóbeli kiegészítésében beszélt arról, hogy ettől az évtől alapvetően megváltozott az önkormányzatok által ellátandó feladatok szerkezete. Közölte, az iskolafenntartói jogokat elvitte az állam, ami 9,9 milliárd forintos differenciát okozott a költségvetésben tavalyhoz képest. Ugyanakkor új feladatok kerültek az önkormányzathoz: egyebek mellett a gyermekétkeztetés megszervezése, vagy a megyei önkormányzattól átvett Méliusz könyvtár, illetve a Déri Múzeum fenntartása - sorolta Kósa Lajos.

Kitért arra, hogy eközben különféle államigazgatás feladatok elkerültek az önkormányzattól, ennek következtében több mint 100 fővel csökkent a hivatal létszáma.