Új igazságügyi szakértői intézményt alapít a kormány

Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) néven igazságügyi szakértői intézményt alapít a kormány. Az NSZKK az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek és a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet összeolvadásával jön létre - az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg pénteken.
MTI, 2016. november 18. péntek, 20:13
Fotó: Napi.hu

Az NSZKK új költségvetési szerv, amelyet a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter irányít. A szervezet jövő év január 1-jével alakul meg. Az NSZKK alaptevékenységeként ellátja az igazságügyi szakértőkről szóló törvény vonatkozó bekezdése szerinti igazságügyi szakértői tevékenységet, valamint az ahhoz kapcsolódó igazgatási, gazdálkodási, munkaügyi és nyilvántartási feladatokat.

A kormány szakértői nyilvántartó szervként, a büntetőeljárás alá vont és az elítélt emberek DNS-profiljának meghatározásában közreműködő szervként, valamint arcképelemző tevékenységet végző szervként az NSZKK-t jelöli ki.

A Magyar Közlönyben csütörtökön az jelent meg, hogy a kormány három év alatt százmillió forinttal támogatja az említett szakértői szervezetek összeolvadását.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK