Miközben egyre valószínűbb, hogy a kormány módosítja a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát (amelyre a költségvetés is épül), addig újabb intézkedések végrehajtásáról döntött a 2012-re tervezett 2,5%-os hiánycél tartása érdekében. A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint ugyanis feladat- és intézmény-felülvizsgálati programot indít a kormány. Ezzel egyrészt erősebb kontrollt akar gyakorolni a költségvetés kiadási oldalára, másrészt feladatoktól akar megszabadulni, ami akár 100 milliárd forintos megtakarítást is jelenthet.

Újabb intézkedések

A közlönyben megjelent kormányhatározat további feladatokat ír elő a jövőre tervezett hiánycél tartása érdekében és külön kiemeli, hogy ezek az intézkedések az október 13-i kormányhatározatban foglalt intézkedéseken túl értendők.

Emlékezetes, alig egy hónappal ezelőtt a kormány előírta a minisztériumoknak, hogy dolgozzák ki a költségvetési előirányzataik teljesítéséhez szükséges intézkedési terveiket. Az intézkedést a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal magyarázta, hogy ezek az intézkedési kötelezettségek biztosítják azt, hogy a majdan elfogadott költségvetés ne csak egy számtenger legyen.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent határozatban szereplő intézkedések tehát ezen felül értendők. Ennek keretében "szervezeti és feladatellátási felülvizsgálati programot indít el a kormány az államháztartás központi alrendszerében a költségvetési szervek, és a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek vonatkozásában egyaránt". A kormányhatározat előírja, hogy holnapig álljanak fel a munkabizottságok, amelyek kezelik a felülvizsgálat folyamatát.

Felülvizsgálják az állami intézmények működését

A kormányhatározatból világosan kiolvasható, hogy ezekkel az intézkedésekkel a kormány a jövő évi hiánycélt akarja bebiztosítani, így például az intézményekben fel kell tárni a saját bevételek szerzésének lehetőségét, szűk mozgásteret kell előírni a minisztériumokhoz tartozó intézmények számára. A kormány ugyanis elvárja, hogy a minisztérium képes legyen hatással lenni az intézmények költségvetésének végrehajtására és kontrollálni tudja azt.

A felülvizsgálat keretében ki kell térni az intézmények megszüntetésének, összevonásának lehetőségére, méretének csökkentésére, valamint "a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek költségvetési szervvé történő átalakítására".

Feladatleadások: sok-sok milliárd?

"Az ellátott feladatok közfeladattá minősítésének indokoltságát" is vizsgálni kell a mostani határozat értelmében. Ez az utolsóként felsorolt feladat azt vetíti előre, hogy a kormány bizonyos feladatok leadását tervezi jövőre, hogy így tehermentesítse a költségvetést. Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározatból az is kiderül, hogy az egyes ágazatokra vonatkozóan részletes ütemtervet írt elő a kormány. Vagyis a következő hónapokban fény derülhet arra, hogy a jövőben mi nem lesz az állam feladata.

Veszély fenyegeti a növekedési terveket

A keddi értesülések szerint a kormány tovább ronthatja a jövő évi növekedésre vonatkozó előrejelzését a jelenlegi 1,5 százalékróll. A költségvetés szempontjából pedig egyáltalán nem mindegy a jövő évi gazdasági növekedés mértéke, egy komolyabb növekedésbeli eltérés ugyanis jókora pótlólagos intézkedéscsomagot követel meg a hiánycél tartása érdekében.